Mumia faraonului egiptean Tutankhamon a luat foc in interiorul sarcofagului, ca urmare a unei incercari esuate de imbalsamare, potrivit unui nou documentar realizat de oamenii de stiinta.

Dupa moartea sa, in 1323 i.e.n., Tutankhamon a fost imbalsamat rapid si ingropat, iar cercetatorii cred ca o reactie chimica cauzata de uleiurile folosite la imbalsamarea faraonului au declansat incendiul.

Un fragment de tesut prelevat de la mumia faraonului, al carui mormant a fost descoperit in 1922, de arheologul Howard Carter si contele de Carnarvon, a fost analizat de cercetatori, care au confirmat ca trupul sau a ars in timp ce era inchis in sarcofag.

Egiptologul Chris Naunton a analizat notele originale ale lui Carter si a efectuat o autopsie virtuala a corpului folosind tehnologii de scanare.

"Desi masca mortuara si alte comori sunt foarte cunoscute, o mare parte dintre dovezi au fost trecute cu vederea", a spus Naunton.

"In ciuda atentiei de care mumia lui Tutankhamon s-a bucurat de-a lungul anilor, starea sa ciudata a fost trecuta cu vederea. Carbonizarea si posibilitatea ca o imbalsamare ratata sa duca la arderea spontana a corpului imediat dupa ce a fost inmormantat a fost o descoperire cu adevarat neasteptata, o revelatie de fapt", a mai spus egiptologul, scrie MEDIAFAX.

"Cred ca ceea ce arata acest proiect este ca, atunci cand vine vorba despre materiale vechi, este intotdeauna ceva de invatat si probabil ca va mai fi si in viitor, dar cu acest studiu am facut un pas inainte in vederea intelegerii a ceea ce s-a intamplat la sfarsitul vietii lui Tutankhamon", a adaugat acesta.

Documentarul "Tutankhamun: The Mystery Of The Burnt Mummy" va fi difuzat pe Channel 4 pe 10 noiembrie.

Tutankhamon a devenit faraon la varsta de 10 ani, in 1333 i.e.n., si a domnit timp de noua ani, pana la moartea sa. A facut parte din dinastia a 18-a, care a domnit in perioada Noului Regat din istoria Egiptului.

In 2010, cercetatorii germani au avansat o noua explicatie posibila pentru moartea faraonului Tutankhamon, care ar fi putut fi cauzata de o maladie sangvina congenitala. Cercetatorii de la Institutul Bernhardt-Nocht (BNI) pentru maladii tropicale din Hamburg au respins teoria prezentata in luna februarie a aceluiasi an de un grup de egiptologi, coordonat de Zahi Hawass, directorul Consiliului pentru antichitati egiptene, potrivit careia Tutankhamon ar fi murit din cauza malariei si a unei maladii osoase. Cercetatorii germani sprijina teoria maladiei drepanocitoza (anemie falciforma), frecventa in regiunile afectate de malarie, in special in Africa.

Citeste si:
Mihai Sora, catre cei care il striga "Bai, Tutankhamon": Blestemul...
Mihai Sora, catre cei care il...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.