Aproximativ 28 de eruptii solare au fost inregistrate in ultimele sapte zile, insa radiatiile emise de aceste fenomene nu afecteaza viata de pe Terra, putand totusi perturba sistemele de comunicatii la sol si in spatiu, potrivit specialistilor americani, citati de dailymail.co.uk.

Aceste fenomene nu inseamna nimic altceva decat ca Soarele se apropie de punctul culminant al ciclului sau actual de activitate, dupa o lunga perioada de acalmie. In general, un ciclu de activitate solara dureaza aproximativ 11 ani.

Potrivit MEDIAFAX, specialistii au urmarit ciclurile de activitate solara din 1843, cand s-a descoperit acest fenomen, si spun ca este normal ca in perioada de varf sa se produca multe eruptii solare. Insa specialistii americani spun ca, anul acesta, numarul eruptiilor solare de categorie mare a fost mai ridicat.

Specialistii de la National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA spun ca, in ultimele sapte zile, au fost inregistrate patru explozii solare de categorie X - nivelul maxim pe scara intensitatii eruptiilor - si 24 de categorie M (intensitate medie).

Administratia americana a emis mai multe avertismente in ceea ce priveste perturbarea comunicatiilor radio in ultimele doua zile.

Eruptiile solare de aceasta intensitate pot provoca perturbari grave ale telecomunicatiilor la sol si in spatiu si pot afecta sistemele de distributie a energiei electrice, spun specialistii.

Holly Gilbert, de la Goddard Space Flight Center al NASA, a declarat pentru Los Angeles Times: "A fost o perioada de acalmie in ultimele luni, deci in sfarsit (Soarele, n.r.) s-a activat".

Eruptiile solare au fost insotite de ejectii de masa coronara, puternice explozii magnetice la nivelul coroanei solare care proiecteaza in spatiu plasma ionizata cu o viteza de sute de kilometri pe secunda. Ejectiile de masa coronara pot provoca furtuni geomagnetice, ce pot afecta si ele comunicatiile, dar pot determina si aparitia aurorei boreale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.