Cercetatorii japonezi au prezentat joi un detector pentru cancerul mamar care poate fi utilizat la domiciliu, ce ar putea revolutiona detectarea precoce a acestei boli.

Dispozitivul, conceput de laboratorul de inginerie medicala Newcat de la Universitatea Nihon, dupa opt ani de cercetari stiintifice, se prezinta sub forma unei bile care poate fi tinuta intr-o palma.

Bila este inzestrata cu un senzor cu o dioda electroluminoscenta (LED) si cu un fototranzistor care, placat contra sanului, va putea sa detecteze o eventuala acumulare de sange, ce poate fi asociata cu o tumoare canceroasa, a explicat coordonatorul proiectului, profesorul Mineyuki Haruta.

Acest instrument de mici dimensiuni poate sa ofere astfel un semnal care le va avertiza pe paciente sa mearga la medic pentru o serie de teste mai detaliate, precum mamografia, scrie MEDIAFAX.

In cazul absentei acelui semnal, o mamografie - considerata neplacuta de majoritatea femeilor - nu va fi necesara, fapt care va permite reducerea numarului de mamografii realizate la control, cu rol preventiv, ameliorand in acelasi timp detectarea precoce, care creste sansele de vindecare.

"Aparatul este finalizat, insa noi suntem o universitate si nu avem posibilitatea de a-l fabrica si de a-l vinde. Ne aflam in cautarea unei companii care ar putea sa il produca si sa il comercializeze", a declarat profesorul Haruta.

Aceasta etapa va fi cu atat mai laborioasa cu cat reglementarile in vigoare in privinta aparatelor medicale sunt foarte stricte in Japonia, necesitand multi bani si mult timp.

"Ne-ar placea ca femeile sa poata sa beneficieze intr-o buna zi de acest aparat la un pret mai mic de 20.000 de yeni (150 euro)", a declarat profesorul Haruta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.