Cercetatorii americani spun ca in atmosfera planetelor Saturn si Jupiter s-ar putea forma diamante care cad in ploaie pe suprafata acestora, potrivit unui studiu prezentat in timpul unei conferinte care a avut loc in orasul Denver.

Diamantul face parte dintre cele mai dure materiale care se gasesc pe Terra. Este un mineral care se formeaza cand carbonul este supus unor conditii specifice si extreme - in mod normal, la temperaturi care depasesc 1.100°C si la presiuni de minimum 4,5 gigapascali.

Cercetatorii americani au studiat, prin intermediul experimentelor de laborator si programelor computerizate, modul in care carbonul se comporta in astfel de conditii si au comparat informatiile obtinute cu observatiile facute recent la nivelul planetelor Saturn si Jupiter. Ei au ajuns la concluzia ca cele doua planete intrunesc conditiile necesare formarii diamantelor, pornind de la metanul care se gaseste in atmosfera lor si de la furtunile care le "matura" solul. Aceste furtuni sunt suficient de puternice sa "sparga" moleculele de metan din atmosfera planetelor, dupa cum o sugereaza datele colectate de sonda spatiala Cassini.

Potrivit cercetatorilor de la University of Wisconsin–Madison si de la California Specialty Engineering, acest fenomen da nastere unor particule mai simple de carbon, care cad in atmosfera pana ating o zona densa, apoi, supuse presiunilor ridicate, se transforma in grafit, o forma minerala stabila de carbon. Continuandu-si caderea, in straturile mai adanci ale atmosferei, grafitul este supus unor noi niveluri ridicate de temperaturi si presiuni, fapt care conduce la formarea diamantelor in forma solida, scrie MEDIAFAX.

Autorii studiului spun ca in urma acestui proces se pot forma mii de tone de diamante pe an. Totusi, diamantele nu raman in aceasta stare la suprafata lui Saturn si Jupiter, formand un urias ocean de "diamante lichide" din cauza temperaturilor existente la nivelul solului.

Aceasta nu este pentru prima data cand aceasta teorie este vehiculata. Studii anterioare au sugerat ca Uranus si Neptun ar putea fi "producatoare de diamante". Insa este pentru prima data cand sunt vizate Jupiter si Saturn, care, comparativ cu Uranus si Neptun, au niveluri mai mici de metan in atmosfera. Astfel, daca in atmosfera lui Saturn metanul reprezinta 0,5%, iar in cea a lui Jupiter, 0,2%, pe Neptun si Uranus aceasta cifra se ridica la 15%.

Citeste si:
Black Friday 2022.Vacanțe pe litoral cu oferte fierbinți de până la...
Black Friday 2022. Vacanțe pe...

In cazul lui Neptun si Uranus, insa, diamantele nu se topesc, pentru ca temperaturile sunt mai scazute. Unii specialisti pun insa sub semnul intrebarii rezultatele acestui studiu, spunand ca, desi teoretic s-ar putea forma diamante pe Saturn si Jupiter, acest lucru nu inseamna ca procesul are loc in realitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.