Untul de arahide ar putea fi folosit pentru a detecta stadiile incipiente ale maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Journal of Neurological Sciences.

Autorii noului studiu, cercetatorii de la Universitatea din Florida si de la McKnight Brain Institute Center for Smell and Taste, au descoperit ca pacientii aflati in primul stadiu al maladiei Alzheimer isi pierd mai repede mirosul pe nara stanga decat pe cea din partea dreapta. Degradarea centrilor olfactivi din creier reprezinta unul dintre primele simptome ale maladiei, insa acest lucru nu poate fi detectat foarte usor.

Pentru a determina pierderea mirosului, cercetatorii au folosit untul de arahide, pentru ca acesta are un "parfum pur", care este detectat exclusiv de nervul olfactiv, in timp ce majoritatea aromelor sunt detectate in egala masura si de nervul trigemen (care asigura functii motrice pentru muscat, mestecat si mirosit), scrie MEDIAFAX.

La studiu au participat 18 persoane potential atinse de maladia Alzheimer, 24 suferind de o tulburare cognitiva moderata, 26 suferind de forme de dementa si 26 de persoane sanatoase.

In timpul experimentelor, cercetatorii nu au stiut care dintre voluntari era bolnav. Voluntarii au inchis ochii, gura si si-au blocat, pe rand, cate o nara, respirand normal. Cercetatorii au masurat distanta de la care acestia simteau, cu fiecare nara, mirosul untului de arahide.

Specialistii au descoperit ca persoanele care sufera de Alzheimer in stadii incipiente isi pierd mirosul pe nara stanga mai repede decat pe cea dreapta. Astfel, pe nara stanga, pacientii puteau simti mirosul de la o distanta de doar 10 centimetri, in timp ce cu nara dreapta il depistau de la 20 de centimetri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.