O variatie a unei gene din ADN-ul partenerilor poate fi responsabila de succesul sau esecul unei casnicii, potrivit unui nou studiu realizat de psihologii americani.

Unii oameni spun ca secretul unei casnicii fericite este compromisul sau faptul de a nu merge niciodata la culcare suparat pe partenerul de viata, dar psihologii americani au declarat recent ca un mariaj reusit poate depinde de ADN-ul partenerilor.

Acestia cred ca o gena implicata in reglarea serotoninei, "hormonul fericirii", poate prezice cat de mult pot afecta emotiile relatiile. Studiul realizat de Universitatea Berkeley din California si Universitatea Northwestern ar putea fi primul care sa faca o legatura intre genetica, emotii si satisfactia maritala, potrivit cercetatorilor.

Psihologul Robert W. Levenson, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Un mister de lunga durata este ce ii face pe unii soti sa aiba un mariaj armonios si pe altii sa fie atat de orbi? Cu ajutorul acestor noi descoperiri, intelegem acum mai multe despre ce determina importanta emotiilor pentru diferiti oameni".

Asadar, cercetatorii au gasit o legatura intre satisfactia in cadrul relatiei si o varianta de gena cunoscuta sub numele de 5-HTTLPR. Toti oamenii mostenesc o copie a acestei gene de la fiecare parinte. Participantii la studiu cu doua gene 5-HTTLPR scurte s-au dovedit a fi cei mai nefericiti in casniciile lor, cand au avut o serie de emotii negative, precum furie si dispret, si cei mai fericiti cand au fost resimtite emotii pozitive, precum umor si afectiune, scrie MEDIAFAX.

In schimb, aceia cu una sau doua gene 5-HTTLPR lungi au fost mai putin deranjati de emotiile din casniciile lor.

"Incercam mereu sa intelegem reteta unei relatii bune, iar emotiile sunt un ingredient important", a spus Levenson, care a condus studiul, desfasurat pe o durata de 20 de ani si la care au participat 156 de cupluri.

Noile cercetari nu inseamna ca acele cupluri cu diferite variante ale 5-HTTLPR sunt incompatibile, au precizat cercetatorii. In schimb, studiile sugereaza ca cei care au doua gene 5-HTTLPR scurte prezinta mai multe probabilitati sa prospere intr-o relatie buna si sa sufere intr-una rea. Rezultatele studiului, care a analizat genotipurile a mai mult de 100 de persoane casatorite si a observat cum interactioneaza acestea cu partenerii lor de-a lungul timpului, au aratat acest lucru, spun psihologii.

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

"Indivizii cu doua gene scurte diferite pot fi ca florile de sera, infloresc in timpul casniciei cand climatul emotional este bun si se ofilesc cand este rau", a spus Claudia M. Haase , de la Universitatea Northwestern. "Pe de alta parte, indivizii cu una sau doua gene lungi sunt mai putin sensibili la climatul emotional", a mai spus aceasta.

"Niciuna dintre aceste variante ale genelor nu este buna sau rea", a adaugat aceasta. "Fiecare are avantajele si dezavantajele ei", a adaugat Haase.

Participantii la studiu apartin unui grup de 156 de cupluri de varsta mijlocie ale caror relatiii au fost monitorizate de cercetatorii inca din 1989.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.