O sonda lunara, lansata de NASA pe 6 septembrie, a reusit sa se plaseze pe orbita satelitului natural al Terrei, in pofida faptului ca buna functionare a operatiunilor si a misiunilor initiate de Agentia spatiala americana este serios afectata de criza federala bugetara din aceasta tara.

Potrivit Reuters, sonda Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) a fost lansata pe 6 septembrie, cu ajutorul unei rachete de mici dimensiuni, fiind plasata de aceasta pe o orbita eliptica inalta in jurul Terrei.

Dupa ce a efectuat trei rotatii in jurul Terrei, LADEE s-a aflat, duminica, in pozitia ideala pentru a-si porni motorul cu propulsie inversata, cu ajutorul caruia a reusit sa ajunga intr-o zona de unde a putut fi atrasa de gravitatia Lunii si s-a plasat apoi pe orbita lunara.

Sincronizarea operatiunilor nu a fost deloc ideala. Criza bugetara care a blocat partial functionarea Guvernului american a facut ca aproximativ 97% din totalul personalului de circa 18.000 de angajati pe care ii are NASA sa nu lucreze in aceste zile.

Insa printre cei 3% care au putut totusi sa lucreze s-au aflat si controlorii misiunii LADEE, care au monitorizat acea manevra dificila de plasare a sondei pe orbita lunara, a precizat coordonatorul acestei misiuni, Greg Delory, cercetator la Ames Research Center din Moffett Field din California, scrie MEDIAFAX.

Retail jobs

Pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, LADEE isi va regla orbita pentru a se pozitiona la o distanta de 155 de mile (249,4 kilometri) de suprafata lunara, considerata o distanta ideala pentru a studia gazele care inconjoara satelitul natural al Terrei si particulele de praf cu sarcina electrica de pe suprafata lunara.

Criza bugetara guvernamentala din Statele Unite nu ar trebui sa impiedice o verificare a sistemului de comunicare prin laser cu care este inzestrata sonda LADEE, prevazuta pentru sfarsitul acestei luni, a precizat Greg Delory.

Saptamana trecuta, NASA a readus la munca echipele care pregatesc o noua sonda martiana, a carei lansare este programata pentru 18 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.