Un reactor nuclear suedez a fost repornit miercuri dimineata, dupa ce a fost oprit timp de trei zile, din cauza intrarii unor meduze intr-un circuit de racire, a anuntat exploatantul.

Incidentul s-a produs la unitatea 3 a centralei de la Oskarshamn, pe coasta de la Marea Baltica. Nu au existat repercusiuni asupra consumatorilor sau securitatii.

OKG, o filiala a grupului german EON care exploateaza aceasta centrala, a anuntat ca a fost nevoit sa opreasca reactorul in mod preventiv, duminica, "din cauza prezentei unui numar important de meduze intr-un circuit de apa pentru racire".

"Productia a fost reluata", a anuntat compania miercuri intr-un comunicat.

Meduzele au provocat pagube intr-un mecanism destinat filtrarii apei de mare, obligand OKG sa inlocuiasca anumite parti si sa curete canalizarea cu apa sub presiune, a declarat pentru AFP Emmy Davidsson, o purtatoare de cuvant, scrie mediafax.

Ea nu a putut sa precizeze cate meduze au invadat circuitele centralei. "Este numarul cel mai important pe care l-am vazut vreodata. Nu este un lucru obisnuit. In fiecare toamna este necesar sa ne debarasam de meduze, dar nu de atatea", a adaugat ea.

Oskarshamn 3 este cel mai puternic reactor din tara, cu 1.400 de megawati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.