Primul film american in care erau prezentate pericolele regimului nazist impus de Adolf Hitler a fost descoperit intr-o arhiva din Bruxelles, unde a ramas neobservat timp de peste 75 de ani, informeaza Reuters.

Filmul ''Hitler's Reign of Terror'' a fost produs si regizat de Cornelius Vanderbilt, un mostenitor al bogatei familii de industriasi americani, in timp ce vizita Germania pe cand Hitler ajunsese la putere, dupa ce a castigat alegerile din 1933.

Potrivit MEDIAFAX, documentarul cuprinde imagini filmate de Vanderbilt, cu adunari ale membrilor partidului nazist, carti care sunt arse si magazine ale unor evrei care sunt distruse.

La premiera de la New York, in 1934, filmul a avut un mare succes, a spus Bruno Mestdagh, seful colectiilor digitale de la Arhiva de Film din Belgia.

"Ambasada Germaniei in SUA a protestat si din acest motiv filmul a fost cenzurat si adaptat. A fost ulterior proiectat in alte orase, dar nu a mai inregistrat acelasi succes", a mai spus Mestdagh.

Versiunea descoperita la Cinemateca belgiana a fost probabil comandata de cineva care a vrut sa o proiecteze in Belgia, dar nu a mai ajuns sa o ridice, astfel incat filmul a ramas in depozitul acestei institutii.

In anii 1970, a fost transferat in arhiva, care cuprinde circa 70.000 de titluri, 80% dintre ele fiind pelicule straine. Insa, abia in urma cu doi ani, curatorii arhivei si-au dat seama ca sunt in posesia singurei copii a filmului care a supravietuit in toti acesti ani.

Filmul a fost restaurat si va fi proiectat la Museum of Modern Art din New York in octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.