Multe persoane fac cumparaturi atunci cand se simt deprimate sau singure, dar, desi acest "tratament" poate imbunatati pe termen scurt starea de spirit, cercetatorii de la Universitatea din Chicago (SUA) sustin ca este inutil, amplificand sentimentul de singuratate.

Studiul cercetatorilor americani, publicat in Journal of Consumer Research, a analizat datele oferite de 2.500 de clienti, pe o perioada de peste sase ani, autorii lucrarii descoperind ca, in timp ce singuratatea contribuie la "materialism", cele doua au o relatie bidirectionala, scrie MEDIAFAX.

Definind materialismul ca "importanta pe care consumatorii o acorda achizitionarii si detinerii unor bunuri materiale", studiul sustine ca acesta poate afecta relatiile sociale, determinand amplificarea sentimentului de singuratate. Cercetatorii au descoperit ca acest cerc vicios se aplica doar in cazul a doua subtipuri de materialism - "achizitionarea unor bunuri ca sursa de fericire" si "posesia definita ca succes", amandoua amplificand, in timp, sentimentul de singuratate.

Daca oamenii se asteapta ca achizitionarea unei rochii sa vindece un sentiment interior de nefericire sau daca o fac doar pentru a le arata prietenilor si colegilor cat de fericiti sunt, aceasta actiune ar putea conduce la o stare de singuratate mult mai accentuata decat inainte de sesiunea de cumparaturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.