O echipa de cercetatori italieni a deschis, vineri, un mormant vechi de cateva sute de ani din Florenta, unde spera sa gaseasca indicii pentru stabilirea identitatii femeii cu zambet enigmatic ce i-a servit lui Leonardo da Vinci ca model pentru celebrul tablou "Mona Lisa", informeaza Reuters.

O gaura rotunda, suficient de mare pentru ca o persoana sa poata patrunde inauntru, a fost sapata in podeaua unei biserici din piatra, deasupra criptei familiei negustorului florentin Francesco del Giocondo, despre a carui sotie, Lisa Gherardini, se crede ca a pozat pentru tabloul maestrului renascentist.

Potrivit MEDIAFAX, Silvano Vinceti, scriitor si cercetator la Comitetul national pentru promovarea mostenirii culturale si istorice din Italia, planuieste sa faca o analiza ADN a osemintelor din acest mormant si sa compare rezultatele cu cele ale analizelor ADN efectuate asupra ramasitelor altor trei femei ingropate intr-o manastire din vecinatate.

Istoricii spun ca Gherardini - al carei nume de casatorie, Gioconda, este utilizat in Italia ca referire la "Mona Lisa" - si-a petrecut ultimii ani din viata la manastirea Sant'Orsola din Florenta, unde, anul trecut, s-a inceput cautarea scheletului ei. Vinceti crede ca unul dintre cele trei schelete descoperite acolo ar putea apartine Lisei Gherardini.

In ceea ce priveste scheletele din cripta deschisa vineri, la manastirea Santissima Annunziata, se crede ca cel putin unul ar apartine unei rude de sange a muzei lui Leonardo, probabil fiului acesteia, Piero.

Daca rezultatele ADN se potrivesc, Vinceti spune ca se va putea recrea chipul lui Gherardini, cu ajutorul programelor pe computer specializate, pornind de la craniul descoperit la Sant'Orsola. Imaginea obtinuta va fi apoi comparata cu cea din celebrul tablou al lui Da Vinci.

Cercetatorii spera astfel sa afle daca Gherardini a fost cu adevarat modelul pentru "Mona Lisa" sau daca tabloul este rezultatul imaginatiei artistului. O a treia ipoteza este ca Da Vinci a avut ca model o alta femeie, a carei identitate nu este cunoscuta.

Lisa Gherardini (1479 - 1542), cunoscuta si sub numele Lisa del Giocondo, s-a casatorit cu un bogat comerciant de matase din Florenta. Ea este considerata de multi experti modelul dupa care a fost realizat celebrul portret al Giocondei, expus la Muzeul Luvru din Paris, chiar daca identitatea modelului nu a fost niciodata stabilita oficial.

Citeste si:
Cei care au murit în incendiul de la Neamț nu pot fi indentificați...
Persoanele care au murit în...

Celebrul tablou ramane invaluit de mister si inspira din acest motiv ipoteze dintre cele mai diverse. Cativa cercetatori italieni au afirmat la un moment dat ca un barbat tanar a servit drept model pentru portretul Giocondei, o teorie intampinata cu mult scepticism de expertii de la Luvru.

Portretul Mona Lisei este o pictura in ulei realizata pe un panou din lemn de plop, intre anii 1503 si 1505, si reprezinta un bust, probabil cel al florentinei Mona Lisa del Giocondo.

Gioconda este unul dintre putinele tablouri atribuite in mod cert artistului Leonardo da Vinci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.