Ramasite umane despre care se crede ca ar apartine lui Alfred cel Mare, un rege care a domnit asupra Wessexului in secolul al noualea, vor fi testate de specialistii britanici, la cateva luni dupa ce acestia au autentificat scheletul unui alt monarh, cel al regelui Richard al III-lea.

Potrivit Reuters, specialistii au primit recent aprobarea de a analiza oasele umane descoperite intr-un mormant nemarcat situat in cimitirul unei biserici din Winchester, sud-vestul Angliei - oras care a fost capitala regatului lui Alfred -, pentru a determina daca scheletul apartine uneia dintre cele mai cunoscute figuri din istoria Marii Britanii.

Potrivit MEDIAFAX, Alfred a condus regatul anglo-saxon Wessex, care se intindea peste aproape tot sudul Angliei, din 871 pana in 899, si a devenit celebru dupa ce i-a invins pe vikingii care invadasera nordul tarii.

Ramasitele umane au fost exhumate in martie, insa abia de curand specialistii au primit acordul bisericii unde s-a facut descoperirea de a face testele. Scheletul ramane in proprietatea bisericii, urmand sa fie ingropat dupa efectuarea testelor.

Cercetatorii au spus ca rezultatele vor fi cunoscute abia peste cateva luni.

Se pare ca, dupa moartea regelui, scheletul sau a fost mutat de mai multe ori, dupa care a fost ingropat la Hyde Abbey, o manastire cazuta in ruina in secolul al 16-lea, iar apoi a sfarsit intr-un mormant nemarcat la biserica St Bartholomew, aflata in zona.

Daca se dovedeste ca scheletul apartine lui Alfred cel Mare, acesta va fi al doilea monarh ale carui ramasite au fost autentificate anul acesta.

In februarie, o echipa de arheologi a anuntat ca un schelet descoperit sub o parcare din orasul Leicester din Anglia apartine regelui Richard al III-lea, ultimul monarh din dinastia Plantagenetilor si al casei de York, decedat in 1485.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.