Un transplant de maduva, de la un tanar polonez la unul roman, a fost realizat, joi, la Clinica de Hematologie si Transplant Medular din Targu Mures, seful clinicii, Benedek Istvan, spunand ca interventia este o premiera nationala, cei doi tineri avand grupe sanguine diferite.

Seful Clinicii de Hematologie si Transplant Medular din Targu Mures, Benedek Istvan, a spus ca a reusit, in cursul diminetii de joi, sa transplanteze o grefa de maduva de la un tanar polonez - obtinuta prin Registrul European de Transplant - la unul roman.

El a sustinut ca operatia constituie o premiera nationala, in conditiile in care donatorul si receptorul au grupe sanguine diferite.

"Astazi a fost o premiera nationala, care consta in faptul ca, in sfarsit, din Registrul European de Transplan am reusit sa aducem o grefa - deci mai mult decat celule stem, acele celule mezenchimale necesare pentru a reface sistemul hematopoietic si imunitar al organsmului. Este un lucru absolut deosebit ca din Polonia gasim ajutor. (...) Deci, se prelucreaza dupa ce vine materialul, amestecat cu sange, cu tot, pentru ca are alta grupa de sange", a explicat Benedek Istvan, scrie mediafax.

Seful Clinicii de Hematologie si Transplant Medular din Targu Mures a precizat ca operatia "nu este o simpla recoltare de sange".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.