Avionul Solar Impulse, propulsat cu ajutorul energiei solare, a aterizat pe aeroportul JFK din New York, completand ultima etapa a unei calatorii pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Acest lucru marcheaza o premiera in istoria aviatiei, Solar Impulse devenind cel dintai avion care a putut zbura 24 de ore fiind alimentat doar cu energie solara.

André Borschberg, cofondatorul Solar Impulse a aterizat cu trei ore mai devreme decat ora stabilita initial, din cauza unor probleme tehnice. Astfel, zborul deasupra Statuii Libertatii a fost anulat, din cauza rupturii in materialul din care este fabricata aripa stanga.
Nava a pornit la 04:56 (08:56 GMT) sambata, de la Washington DC, si a aterizat la 23:15 (03:45 GMT duminica).

Traversarea Statelor Unite ale Americii cu avionul experimental propulsat cu ajutorul energiei solare a inceput in San Francisco, in luna mai, aparatul atingand o viteza de 70 de kilometri pe ora. Aceasta a inclus escale in Phoenix, Arizona, Dallas, Texas si St Louis, Missouri.
Nici pentru pilot, dar nici pentru avion, ruptura aripii nu a prezentat un risc, au declarat oficialii.

Avionul Solar Impulse HB-SIA are aceeasi anvergura a aripilor ca un Airbus A340, dar are o greutate de doar 1,6 tone. Prin comparatie, un A340 complet incarcat are o greutate de aproximativ 370 de tone. Aeronava are o anvergura a aripilor de 63,4 metri, iar altitudinea maxima pe care o poate atinge este de 8,500 de metri, scrie mediafax.

Aripa avionul si stabilizatorul sunt acoperite cu 11,628 de celule solare, acestea producand energie electrica ce este furnizata celor patru motoare electrice cu elice, dar si incarcand bateria de litiu care cantareste 400 de kilograme pentru zborul pe timpul noptii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.