Al patrulea si al cincilea satelit ai planetei pitice Pluto, descoperiti in 2011, respectiv 2012, au fost numiti oficial Kerberos (Cerber) si Styx, a anuntat Uniunea Astronomica Internationala (UAI), scrie MEDIAFAX.

Pana de curand, cei doi sateliti se numeau "P4" si "P5". Astronomii care au facut aceste descoperiri recente, cu ajutorul telescopului spatial Hubble, au propus aceste nume, in urma unui concurs deschis publicului, a precizat UAI, o organizatie care are sediul la Paris.

Kerberos este varianta greceasca a numelui Cerber, cainele cu mai multe capete care pazea portile infernului, domeniul zeului Pluto in mitologia antica.

In ceea ce priveste numele Styx, acesta apartine unei zeite personificand un rau omonim, care separa lumea viilor de infern.

Kerberos are un diametru cuprins intre 13 si 34 de kilometri, in timp ce Styx are o forma de cartof, cu o lungime de 10 pana la 25 de kilometri.

"Kerberos se afla intre orbitele Nix si Hydra, doi dintre satelitii cei mai mari (ai lui Pluto), descoperiti de Hubble in 2005, iar Styx se afla intre Charon, cel mai mare si mai apropiat satelor de Pluto, si Nix", precizeaza UAI.

Charon, cel mai mare dintre satelitii lui Pluto, a fost descoperit in 1978. Pe atunci, Pluto inca "se bucura" de titlul de a noua planeta a Sistemului Solar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.