O metoda utilizata in aproape jumatate dintre fecundarile in vitro (FIV) poate creste riscurile de retard mintal pentru bebelusii conceputi astfel, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2,5 milioane de copii, nascuti in Suedia, intre anii 1982 si 2007, de cercetatori din Marea Britanie si SUA. Dintre acesti copii, 30.959 au fost conceputi prin fecundare in vitro.

In comparatie cu ceilalti copii, bebelusii conceputi prin FIV nu prezentau mai multe riscuri de a dezvolta autism, insa aveau cu 18% mai multe probabilitati de a suferi de un retard mintal.

Acest procent ridicat s-a diminuat cand cercetatorii au luat in calcul si problemele adesea asociate cu nasterile multiple, frecvente in cazurile de fecundare in vitro. Cercetatorii au analizat apoi sase metode diferite de FIV utilizate in Suedia, precum si faptul de a utiliza sau nu embrioni congelati, scrie MEDIAFAX.

Una dintre metode, care consta intr-o microinjectie directa a unui spermatozoid in ovocit, care era utilizata in jumatate dintre cazurile de FIV si recomandata mai ales pentru barbatii suferind de infertilitate, s-a dovedit a fi si cea mai susceptibila de a cauza retard mintal.

Copiii conceputi astfel aveau cu 51% mai multe riscuri de a dezvolta retard mintal, in comparatie cu copiii conceputi printr-o alta procedura FIV (93 de cazuri la 100.000, fata de 62 de cazuri la 100.000).

In schimb, autorii studiului spun ca procedura traditionala FIV nu prezinta riscuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.