Kirobo, un micut robot android japonez, deosebit de volubil si de agil, va decola, pe 4 august, din sudul Japoniei, la bordul unei rachete nipone, pentru a ajunge pe Statia Spatiala Internationala (ISS).

"Acesta poate parea un pas mic, dar va fi un pas mare pentru un robot", a declarat Kirobo, ridicandu-si un picior, in timpul prezentarii sale in fata jurnalistilor.

Gandit de expertul in robotica Tomotaka Takahashi si creat de cercetatorii de la Universitatea Tokyo, ai companiei Toyota, ai Agentiei de explorare spatiala (JAXA) si ai grupului de agentii de publicitate Dentsu, micutul Kirobo (are o inaltime de 34 centimetri) va trebui sa intretina conversatia de o maniera naturala, in limba japoneza, cu astronautul nipon Koichi Wakata, care va ajunge mai tarziu la bordul ISS.

Japonia detine la bordul ISS un laborator, Kibo, dedicat experimentelor stiintifice.

Robotul Kirobo, care stie sa mearga, sa recunoasca fete si sa inregistreze imagini, a trecut numeroase teste pentru a fi capabil sa vorbeasca si sa se miste in conditii de microgravitatie, scrie mediafax.

Kirobo este inspirat de Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat dupa Al Doilea Raboi Mondial de desenatorul si ilustratorul Osamu Tezuka.

Geamanul sau, botezat Mirata, va ramane pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparatie, in cazul in care cercetatorii vor banui producerea unor anomalii care ar afecta functionarea lui Kirobo.
Obiectivul acestui proiect consta in special in studierea masurii in care un robot de companie poate sa ofere sprijin moral unor oameni care traiesc izolati pe durate de timp indelungate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.