NASA a selectionat opt noi candidati pentru a deveni astronauti, dintre care patru femei, acestia urmand sa fie pregatiti pentru zboruri spatiale pe orbita joasa si pentru misiuni viitoare de explorare a unui asteroid si a planetei Marte, a anuntat luni agentia spatiala americana.

Acesti astronauti aspiranti reprezinta "un amestec" de oameni de stiinta si de piloti militari, cu o medie de varsta de 36 de ani, cel mai tanar avand 34 de ani, iar cel mai varstnic avand 39 de ani.

Ei se vor alatura, odata incheiata perioada de antrenament, celor 49 de astronauti americani, membri ai acestui corp de elita, a carui baza se afla la Centrul Spatial Johnson din orasul american Houston, scrie MEDIAFAX.

Pe termen scurt, viitorii astronauti vor putea fi retinuti pentru zboruri spre Statia Spatiala Internationala (ISS) la bordul capsulelor rusesti Soyuz, pentru a efectua sejururi lungi la bordul acestui avanpost orbital.

Astronautii, care isi vor incepe antrenamentul in vara acestui an, vor putea fi totodata primii care vor fi din nou lansati in spatiu de pe solul american, dupa ultimul zbor al unei navete spatiale americane, in iulie 2011. Primul zbor privat pe care NASA intentioneaza sa il lanseze spre ISS ar putea avea loc in anul 2016.

Membrii "clasei" de astronauti 2013 au fost alesi de NASA din peste 6.000 de dosare - al doilea cel mai mare numar de cereri primite vreodata de agentia spatiala americana.

"Acesti noi exploratori ai spatiului au cerut sa se alature NASA pentru ca ei stiu ca noi facem lucruri mari aici, cum ar fi elaborarea unor misiuni care sa ne duca si mai departe in spatiu", a declarat Charles Bolden, directorul NASA, el insusi un fost astronaut si comandant al unei navete spatiale americane.

"Sunt incantati de experimentele stiintifice pe care le realizam pe ISS si de ambitia noastra de a efectua noi lansari cu echipaje umane de pe solul american, la bordul unor vehicule spatiale construite de firme americane", a adaugat Charles Bolden intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.