Herschel, cel mai mare telescop cu infrarosu trimis in spatiu, lansat in mai 2009 pentru a studia formarea stelelor, a fost complet dezactivat luni, a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA).

"Herschel a fost oprit, dar nu este o surpriza, pentru ca asa era programat (...) Nu mai are lichid criogenic la bord si deci se incalzeste si, incepand cu momentul in care se incalzeste, devine inutil. Deci, am oprit dispozitivul de transmitere a datelor (transponder) de pe Herschel", a anuntat directorul general al ESA, Jean-Jacques Dordain, intr-o conferinta de presa organizata la Bourget, in apropiere de Paris.

Desigur, telescopul incetase sa mai functioneze inca din 29 aprilie, dupa evaporarea completa a celor 2.300 de litri de heliu lichid, indispensabil pentru racirea instrumentelor de la bord pana la o temperatura apropiata de zero absolut (-271° C).

Chiar daca devenise "orb", vehiculul spatial si-a continuat "viata" timp de alte cateva saptamani, devenind un fel de "platforma de incercari" pentru inginerii de la ESA, care au testat pe el diverse tehnici, programe informatice si manevre care nu sunt incercate de obicei pe sateliti in activitate, de teama de a nu-i pune in pericol, scrie MEDIAFAX.

Informatiile care vor rezulta din aceste experimente vor fi folositoare pentru misiunile spatiale viitoare, precum Exomars.

Controlorii de la ESA au trimis comanda finala de dezactivare a telescopului Herschel, luni, la ora 12.25 GMT, punand astfel capat unei misiuni care a permis inregistrarea a peste 25.000 de ore de date, bogate in informatii despre nasterea stelelor si formarea galaxiilor.

Inainte de a fi dezactivat, satelitul a fost plasat pe o traiectorie "de garare", pe o orbita heliocentrica (in jurul Soarelui), pentru a nu jena alti sateliti si pentru a nu "polua" spatiul din jurul Terrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.