Cel de-al patrulea vehicul spatial de tip cargo, ATV-ul european automatizat Albert Einstein, s-a conectat sambata, in jurul orei 14.00 GMT, cu 20 de minute mai tarziu decat era prevazut, la Statia Spatiala Internationala (ISS), a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Lansat pe 5 iunie de o racheta Ariane 5, de la centrul spatial Kourou din Guyana franceza, ATV-ul Albert Einstein este un vehicul spatial de 20,2 de tone, reprezentand cea mai mare incarcatura trimisa vreodata de ESA in spatiu.

Mai mare decat un autobuz de mari dimensiuni, cargoul spatial transporta 6,6 tone de provizii (alimente, apa, carburant si diverse materiale) pentru cei sase astronauti de la bordul ISS, care este locuita in permanenta din anul 2000, la o altitudine de circa 400 de kilometri.

Dupa ce s-a apropiat treptat de ISS pe parcursul ultimelor zile, ATV-ul s-a plasat la circa 40 de kilometri in spatele ISS si apoi la 5 kilometri sub aceasta, pentru a incepe faza de conectare. Ghidat de la centrul de control din Toulouse, vehiculul s-a pozitionat apoi la 100 de metri sub statia spatiala, scrie MEDIAFAX.

ATV-ul a intrat apoi in faza de conectare automata, ghidandu-se de o maniera autonoma in functie de ISS prin intermediul unui sistem GPS, in conditiile in care ambele vehicule pluteau in jurul Terrei cu o viteza de 28.000 de kilometri pe ora, dar cu o viteza relativa intre ele de doar cativa centimetri pe secunda.

Cand a ajuns la 250 de metri de ISS, cargoul Albert Einstein, lung de 10 metri, si-a activat sistemul de ghidare prin laser, indreptate spre o mica tinta pe modulul Zvezda al ISS.

Jonctiunea a fost operata la ora 14.03 GMT. Intreaga operatiune a fost supervizata de pe ISS de astronautul italian Luca Parmitano si de astronautul rus Alexandr Misurkin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.