Cel de-al patrulea vehicul spatial de tip cargo, ATV-ul european automatizat Albert Einstein, a fost lansat cu succes spre Statia Spatiala Internationala (ISS), in noaptea de miercuri spre joi, cu ajutorul unei rachete Ariane 5, de la o baza din Guyana franceza.

Informatia a fost confirmata de Jean-Jacques Dordain, directorul general al Agentiei Spatiale Europene (ESA), dupa separarea ATV-ului de etajul superior al rachetei, la aproximativ o ora dupa decolare.

Dupa ce si-a intins uriasele sale panouri solare, ATV-ul Albert Einstein zboara de acum in mod autonom, cu peste 7 kilometri pe secunda, pe o orbita circulara, la altitudinea de 260 de kilometri si urmeaza sa se conecteze cu ISS pe 15 iunie.

ATV-ul, care are o lungime de 10 metri si o greutate de 20,2 tone, reprezentand cea mai mare incarcatura trimisa vreodata de ESA in spatiu, a decolat de la Centrul spatial Kourou din Guyana franceza, miercuri seara, la ora 21.52 GMT, scrie MEDIAFAX.

Mai mare decat un autobuz de mari dimensiuni, cargoul spatial transporta 6,6 tone de provizii (alimente, apa, carburant si diverse materiale) pentru cei sase astronauti de la bordul ISS, care este locuita in permanenta din anul 2000, la o altitudine de circa 400 de kilometri.

Actualii ocupanti ai ISS sunt rusii Pavel Vinogradov, Alexandr Misurkin si Fiodor Yurchikhin, americanii Chris Cassidy si Karen Nyberg si italianul Luca Parmitano.

Urmarit in permanenta de la sol de echipele de specialisti de la ESA si CNES (Centre National d'Etudes Spatiales), ATV-ul Albert Einstein, construit de compania Astrium, se va conecta la ISS pe 15 iunie. Pe ultimii 250 de metri inainte de conectare, cargoul va fi ghidat de un sistem automatizat. In pofida dimensiunii si greutatii sale, ATV-ul va putea sa fie manevrat cu usurinta si sa se conecteze automat la modulul rusesc Zvezda, in trei ore si jumatate si cu o precizie de 6 centimetri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.