Doi astronauti americani de pe Statia Spatiala Internationala au inlocuit cu succes sambata, in spatiu, o pompa defecta de la bordul statiei, reusind astfel sa opreasca scurgerea de amoniac de la un sistem de racire, in cadrul unei misiuni de urgenta fara precedent, relateaza AFP.

Amoniacul este utilizat pentru racirea circuitelor prin care trece curentul electric la bordul statiei, produs de panourile solare ale acesteia.

Potrivit MEDIAFAX, misiunea astronautilor Tom Marshburn si Chris Cassidy, realizata mai repede decat era prevazut, a avut o durata de cinci ore si jumatate.

Inceputa la ora 12.44 GMT, reparatia s-a incheiat la ora 18.14 GMT, a anuntat NASA. "Marshburn si Cassidy au revenit la bordul ISS", a anuntat agentia spatiala americana prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter.

La aproximativ trei ore dupa inceperea misiunii, cei doi astronauti au reusit sa inlocuiasca pompa care se defectase. "Noua pompa a fost instalata si functioneaza", a anuntat NASA.

O ora mai tarziu, astronautii au pus acea pompa in functiune si, dupa alte 30 de minute de observare, nu au constatat nicio scurgere de amoniac. "Nu mai exista scurgeri! Ii vom aduce pe Tom si pe Chris inapoi la bordul statiei", a anuntat pe Twitter Chris Hadfield, comandantul ISS care a coordonat aceasta misiune.

NASA precizeaza ca "acea pompa va trebui sa fie supravegheata mai mult timp pentru a afla daca inlocuirea ei a pus capat acelei scurgeri", se afirma in comunicatul emis de agentia spatiala americana.

Cei doi astronauti americani, pentru a evita o eventuala contaminare, au asteptat apoi ca Soarele sa arda urmele de amoniac de pe costumele lor, inainte de a reveni la bordul ISS.

NASA a subliniat faptul ca vietile celor sase astronauti de pe ISS nu au fost puse in pericol, admitand totusi ca incidentul a fost unul "grav". Potrivit specialistilor, aceasta iesire pe orbita, cea de-a 168-a din istoria ISS, este una fara precedent, intrucat a fost pregatita intr-un interval foarte scurt. Norm Knight, directorul departamentului de zboruri spatiale din cadrul NASA, a spus ca aceasta iesire pe orbita a creat un precedent, fiind "probabil una dintre cele mai rapide" din istoria agentiei spatiale americane.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Astronautii americani au o experienta bogata in domeniul iesirilor in spatiu si fiecare dintre cei prezenti la bordul ISS are la activ peste 18 ore de "activitati extra-vehiculare".

Agentia spatiala rusa - Roskosmos - a comparat, sambata, aceasta iesire in spatiu cu "un nou zbor al unui mic vehicul spatial", spunand ca a fost "o plimbare pe orbita care nu s-a numarat printre cele mai usoare".

"Purtand costumele lor care cantaresc peste 100 de kilograme, astronautii se deplaseaza cu ajutorul bratelor. Dupa fiecare iesire, ei revin la bordul statiei ca dupa o lupta, cu bratele acoperite de vanatai si cu basici pe umeri", a precizat directorul segmentului rus al ISS, Vladimir Soloviev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.