Specialistii rusi si americani se vor consulta in legatura cu scurgerea de amoniac de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), a anuntat, vineri, seful segmentului rusesc al statiei, Vladimir Soloviev, considerand ca aceasta defectiune reprezinta "o anomalie foarte grava".

"Ei (americanii, n.r.) se confrunta intr-adevar cu o anomalie foarte, foarte grava", a declarat Vladimir Soloviev, citat de agentia Interfax.

"Astazi, vom studia posibilitatea de a scoate echipajul in spatiu pentru a determina provenienta scurgerii", a adaugat el, precizand ca, pentru moment, nicio decizie oficiala nu a fost luata in acest sens.

"In ansamblu, nu exista diferente de opinii intre noi", a adaugat Soloviev.

Agentia spatiala americana (NASA) anuntase ceva mai devreme ca echipajul de pe ISS a detectat o scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de racire, precizand insa ca acea scurgere nu prezinta un pericol nici pentru astronauti, nici pentru ISS.

Echipajul actual, alcatuit din sase persoane, a alertat centrul de control al statiei, aflat la Houston, in legatura cu prezenta "unor mici fulgi albi care plutesc in jurul statiei", a precizat agentia spatiala americana intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

Imaginile transmise la sol de catre echipaj au confirmat acea scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de racire, care se mai defectase o data, pe 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru a raci circuitele prin care trece electricitatea produsa de panourile solare ale statiei. ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.