Abilitatea unui parinte de a identifica plansetul bebelusului sau este determinata de durata timpului petrecut alaturi de acel copil, nu de sexul parintilor, afirma autorii unui studiu recent, potrivit carora instinctul matern ar putea fi un simplu mit.

Savantii francezi afirma ca mamele si tatii sunt la fel de buni atunci cand trebuie sa identifice plansetul bebelusilor lor.

Cercetatorii de la Universitatea din Saint-Etienne au descoperit ca abilitatea unui parinte de a identifica plansetele bebelusului sau este determinata de durata timpului petrecut alaturi de acesta, nu de sexul parintilor.

Potrivit acestui studiu, savantii francezi, a caror echipa a fost coordonata de profesorul Nicolas Mathevon, au inregistrat plansetele a 29 bebelusi, ale caror varste erau cuprinse intre 58 de zile si 153 de zile, scrie MEDIAFAX.

Dintre cei 29 de bebelusi, 15 se aflau in Franta si 14 se aflau in Republica Democrata Congo.

Realizand acest studiu atat in Franta, cat si in Africa, cercetatorii sperau sa afle daca factorul cultural influenteaza capacitatea parintilor de a recunoaste plansetul bebelusului lor.

Parintii au ascultat inregistrarile cu plansetele a cinci bebelusi, dintre care unul era al lor, si au fost rugati sa isi identifice copilul dupa acele plansete.

Parintii au reusit sa isi identifice copilul cu o rata medie de succes de 90%. Mamele au avut dreptate in 98% din cazuri, iar tatii care petreceau mult timp alaturi de bebelusii lor au avut dreptate in 90% din cazuri. In schimb, tatii care petreceau cu bebelusii lor mai putin de patru ore pe zi au reusit sa isi identifice copilul doar in 75% din cazuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.