Un rinichi de soarece creat in laborator de cercetatorii americani a fost transplantat cu succes pe un animal care suferea de deficienta renala si a inceput sa produca urina.

Tehnici similare pentru a produce anumite organe au fost deja folosite si pe pacienti umani, insa rinichiul creat de savantii americani este organul cu cea mai complicata structura ce a fost realizat pana in prezent.

Autorii acestui studiu, publicat in revista Nature Medicine, spun ca rinichii artificiali sunt mai putin eficienti decat cei naturali.

Specialistii in medicina regenerativa considera insa ca noua tehnica este foarte promitatoare.

Rinichii filtreaza sangele pentru a inlatura substantele reziduale si excesul de apa. Ei reprezinta totodata organul cu cea mai mare cerere pe piata transplanturilor, care include liste de asteptare foarte lungi, scrie MEDIAFAX.

Savantii americani de la Massachusetts General Hospital au utilizat un rinichi vechi, pe care l-au curatat de toate celulele sale, pana cand acesta a ramas ca o "schela", o structura alcatuita dintr-o retea de proteine, cu o retea interna de vase de sange si tuburi de drenaj.

Cercetatorii americani au utilizat apoi in reconstructia rinichiului celule prelevate de la pacient. Aceasta tehnica prezinta doua avantaje majore fata de tehnica actuala a transplanturilor de organe.

Noul organ este acceptat de organismul pacientului, iar acesta nu va mai fi nevoit sa ia medicamente toata viata pentru a suprima reactia de respingere a transplantului, generata de sistemul imunitar. Totodata, noua tehnica va mari numarul de organe disponibile pentru transplant. Cele mai multe organe care sunt oferite sunt respinse, insa acesti rinichi ar putea fi folositi ca "schela" pentru constructia noilor organe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.