Disperarea cu care parintii obliga copii sa invete creeaza acestora o stare anxioasa care se numara printre primele cauze ale bolilor psihice la cei mici, a declarat, marti, medicul Iuliana Dobrescu, sef de clinica la Spitalul "Alexandru Obregia" din Capitala.

"Din pacate, statisticile in privinta bolilor psihice la copii sunt destul de ingrijoratoare, cinci din 20 de copii putand avea o tulburare psihica. Nu ma refer la schizofrenie sau la tulburare obsesiv compulsiva, ci la tulburari de dezvoltare, de atentie si din spectrul autist", a mai spus medicul, la conferinta organizata cu ocazia deschiderii Congresului Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2013.

Iuliana Dobrescu a mai spus ca schizofrenia la copii a ramas, de ani de zile, la o pondere de 1%, iar depresia, la 3-4%, in timp ce tulburarea de spectru autist si ADHD (tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea de a se concentra) a crescut alarmant.

"Daca acum 30 de ani, in Spitalul Obregia, vedeam 20 de copii cu autism, dintre cei 2.000 internati in spital, acum avem 200 de cazuri noi si vechi pe luna. Si tot aici, pot vorbi de tulburarea de personalitate foarte raspandita in jurul copiilor - micutii sunt bizari, foarte inteligenti, dar foarte inadaptati social", a mai spus medicul, potrivit MEDIAFAX.

O alta problema semnalata in ultimii ani vizeaza consumul de etnobotanice si droguri. "Daca pana in '90 era inregistrat abuz la tuica si la vin, bauturile noastre traditionale, in perioada 1990-2000 am inregistrat o explozie de utilizatori de heroina, apoi au urmat drogurile mai usoare, cocaina si marijuana, iar in ultimul timp, etnobotanicele. Acestea din urma sunt ieftine si se gasesc peste tot, iar tinerii le numesc legale. Cel mai mic consumator de etnobotanice din spital avea opt ani", a mai spus medicul.

Dobrescu a mai explicat ca etnobotanicele nu dau dependenta, in schimb provoaca psihoze, declanseaza atac de panica, tulburari obsesiv compulsive si anxietate. "Am avut un copil in coma dupa ce a inghitit trei seminte de la o planta care creste peste tot, si in spatele blocurilor, oriunde pe strada, numita trompeta ingerilor. Si sarea de baie contine etnobotanice, la fel ca multe plante asiatice despre care noi nu stim nimic, dar care provoaca copiilor, rapid, psihoze", a adaugat dr. Iuliana Dobrescu.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Potrivit acesteia, prima cauza a bolilor psihice, in general, chiar si la copil, este alterarea genomului uman pe fondul consumului de metale grele. "Genomul se modifica din cauza metalelor grele, cum ar fi aluminiul, plumbul, mercurul, care sunt tot mai frecvente in alimente, in apa, in sol", a precizat medicul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.