"Poarta iadului", un stravechi sit de pelerinaj, considerat o poarta catre lumea de dincolo, a fost descoperita de o echipa de arheologi in stravechiul oras antic Hierapolis, aflat in prezent in partea de sud-vest a Turciei.

Potrivit agentiei de presa italiene ANSA, arheologii care efectuau sapaturi in orasul antic Hierapolis au descoperit celebrul "Plutonium" sau "Poarta lui Pluto", un stravechi sit de pelerinaj despre care oamenii din Antichitate credeau ca reprezinta intrarea in iad. Avand forma unei pesteri de mici dimensiuni, aflat in apropiere de templul dedicat zeului Pluto, "Plutonium"-ul a fost apoi asociat de-a lungul secolelor tot mai mult cu moartea, din cauza gazelor letale emanate de acea pestera.

Francesco D'Andria de la Universitatea din Salento a anuntat aceasta descoperire intr-o conferinta de presa organizata in Turcia, la jumatatea lunii martie, potrivit publicatiei La Gazzetta Del Mezzogiorno.

Francesco D'Andria a declarat pentru Discovery News ca a descoperit si ramasitele stravechiului templu, o piscina folosita de pelerini si o serie de scari in trepte.

"Am putut sa constatam puterile letale ale pesterii in timpul excavatiilor. Mai multe pasari au murit atunci cand au incercat sa se apropie de intrarea calda a pesterii, fiind ucise aproape instantaneu de fumul incarcat cu dioxid de carbon", a adaugat arheologul italian.

Emisiile de gaze toxice provenind din astfel de pesteri sunt considerate fenomene naturale, ele putand fi intalnite si in alte zone de pe Glob, in crapaturi ale scoartei terestre, scrie MEDIAFAX.

"Astfel de portaluri letale se gasesc si in alte zone. Fara niciun dubiu, cea mai «cool» poarta a iadului din epoca moderna, aflata in Turkmenistan, arde de peste 40 de ani (geologii au creat-o accidental, atunci cand au decis sa aprinda un foc care sa protejeze localnicii de gazele toxice, iar acel foc arde si in ziua de azi)", a declarat arheologul Austin Considine.

Citeste si:
De ce poartă Bianca Drăgușanu peruci în ultima vreme: „Faptul că...
De ce poartă Bianca Drăgușanu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.