Formele avansate de cancer la prostata necesita un tratament hormonal, care blocheaza productia de testosteron.

In cadrul acestei hormonoterapii sunt folositi in general compusi din clasa LHRH (luteinizing hormone releasing hormone). Insa acesti compusi sunt responsabili cu aparitia multor efecte secundare (slabire musculara, osteoporoza, disfunctii erectile, bufeuri de caldura), relateaza lefigaro.fr.

Un studiu britanic publicat in aceasta saptamana in revista The Lancet Oncoloy arata ca estrogenul, administrat sub forma unor plasturi cutanati, ar putea fi o alternativa interesanta pentru compusii din clasa LHRH in cancerul de prostata cu metastaze.

"Este un tratament foarte eficient. Insa folosirea sa a fost redusa, pentru ca el sporeste riscul de accidente tromboembolice", reaminteste profesorul Emmanuel Chartier-Kastler, medic urolog la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris.

Astazi, estrogenul nu mai este prescris decat in putine cazuri si este sistematic asociat de maniera preventiva cu un tratament anticoagulant.

Considerand ca modul de administrare a estrogenului poate modifica gradul sau de toxicitate, cercetatorii britanici au comparat timp de mai multe luni doua grupuri de pacienti: unii tratati cu LHRH, altii care au primit plasturi cu estrogen. Rezultatele acestui studiu clinic arata ca numarul de accidente cardiovasculare nu a fost diferit intre cele doua grupuri. De altfel, concentratia de glucoza si de colesterol sangvin au scazut usor in grupul pacientilor care au purtat plasturi, evidentiind astfel un efect benefic al estrogenului. Desi nu au putut sa masoare toate efectele avute de estrogen in aceasta prima faza a studiului, medicii britanici spera sa dovedeasca in urmatoarele etape ca tratamentul estrogenic permite evitarea aparitiei osteoporozei, scrie mediafax.

Potrivit profesorului Chartier-Kastler, daca rezultatele publicate vor fi confirmate pe un esantion mai mare de pacienti, plasturii estrogenici ar putea fi utilizati pe scara mai mare, pentru a aduce beneficii reale pacientilor.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.