Analiza efectuata de o echipa de cercetatori francezi pe ramasitele inimii imbalsamate a regelui englez Richard Inima de Leu, la peste 800 de ani de la moartea acestuia, a dezvaluit o procedura de conservare foarte elaborata, inspirata de textele biblice.

Aceasta este cea mai veche inima imbalsamata studiata in Franta. Rezultatele studiului au fost publicate online, joi, de revista Scientific Reports, care face parte din grupul britanic Nature.

"A fost o imbalsamare extrem de complexa, extrem de elaborata", a declarat Philippe Charlier, coordonatorul echipei de cercetatori, alcatuita din medici legisti, antropologi si alti savanti, care au realizat acest studiu.

Specialist in antropologia medico-legala, Philippe Charlier se afla la originea autentificarii capului mumificat al regelui francez Henri al IV-lea.

Cercetatorii francezi au analizat un esantion de 2 grame, prelevat din cele 800 de grame care reprezenta ramasitele inimii lui Richard I, regele cruciat supranumit "Richard Inima de Leu", in prezent transformate in praf, scrie MEDIAFAX.

Ramasitele inimii lui Richard I se aflau intr-o cutie din plumb descoperita in 1838 in catedrala din Rouen, pe care se afla inscriptia "Aici zace inima lui Richard, regele englezilor".

Diversele teste si analize efectuate au reliefat "enorm de multe reziduuri diferite" uneori surprinzatoare: un metal - mercur -, creozot - un fel de gudron vegetal -, resturi vegetale, aromate si mirodenii (mirt, menta, dar si tamaie si margarete) si, probabil, var.

"Presupunem ca inima a fost deschisa, pentru a fi golita de sange, apoi recusuta si invelita intr-o panza de in", a declarat Philippe Charlier.

"A fost o veritabila vitejie tehnica" pentru acea epoca - sfarsitul secolului al XII-lea. Primii specialisti in imbalsamare, in secolul al XII-lea, erau bucatarii si macelarii, "care erau obisnuiti cu transarea carcaselor de animale si aveau la indemana diverse condimente".

Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.