Ritmul de crestere al economiei ramane solid in majoritatea statelor din Europa Centrala, de Est si Sud-Est (CESEE), somajul a scazut la nivelul de dinaintea crizei, salariile reale inregistreaza expansiuni solide, creditarea creste din nou, iar presiunile inflationiste sunt inca scazute, se arata in Raportul economic de toamna pentru CESEE, publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI).

Totusi, din cauza cresterii atenuate a productivitatii si a evolutiilor demografice nefavorabile, aceste state ar putea sa nu reuseasca sa mentina un ritm solid de crestere fara o amplificare a dezechilibrelor externe. In statele din Europa Centrala, de Est si Sud-Est, PIB-ul ar urma sa inregistreze un avans de 1,3% in 2016 si de 2,1% in 2017, datele reflectand in principal imbunatatirea perspectivei in CIS (Comunitatea Statelor Independente), estimeaza FMI.

Institutia se asteapta ca multe state din regiune sa adopte politici fiscale neutre sau expansioniste, in timp ce deficitele fiscale structurale vor ramane ridicate. In perioada 2016-2017, deficitele fiscale structurale ar urma sa se deterioreze fata de 2015 (de exemplu in Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Turcia). Deteriorarea in aceste economii reflecta o combinatie intre derapajele fiscale si reducerile de taxe. De exemplu, in Romania, un pachet de reduceri de taxe si majorarea cheltuielilor, inclusiv o majorare ad-hoc a salariilor, este asteptata sa inverseze tendinta de consolidare inregistrata in ultimii ani. Deficitele fiscale structurale ar urma sa ramana ridicate (2-3% din PIB) in multe state din CESEE.

FMI recomanda statelor din regiune sa adopte masuri suplimentare pentru rezolvarea problemei imprumuturilor neperformante (NPL), in scopul redresarii creditarii si a cresterii investitiilor. Unele state, printre care Kosovo, Ungaria, Romania, si Slovenia, au obtinut progrese importante in reducerea imprumuturilor neperformante iar altele, cum ar fi Albania si Serbia, au adopta planuri cuprinzatoare care incep sa-si arate roadele, scrie Agerpres.

Economia din umbra s-a redus in toate statele CESEE din 2005. In special in Letonia, Lituania si Romania s-a inregistrat cel mai semnificativ declin al economiei din umbra, variind de la patru la sase puncte procentuale din PIB in perioada 2005-2015. Imbunatatirea eficientei administratiei fiscale si reducerea poverilor normative asupra firmelor din CESEE ar putea ajuta si mai mult la reducerea marimii economiei din umbra, se arata in raportul FMI.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.