Puerto Rico, un teritoriu neincorporat al Statelor Unite cu statut de commonwealth, a intrat in default pentru prima data in istoria sa, dupa ce a platit doar 628.000 de dolari dintr-o datorie in valoare de 58 de milioane catre Corporatia Finantelor Publice scadenta luni, relateaza CNN Money.

Acest lucru ii va afecta pe locuitorii insulei si nu Wall Street-ul, subliniaza CNN, precizand ca datoria le apartine portoricanilor obisnuiti prin cooperative de credit. "Este o decizie care reflecta ingrijorari serioase cu privire la lichidatea commonwealthului raportat la obligatiile fata de creditorii nostri si, la fel de important, obligatiile fata de poporul din Puerto Rico", a declarat Melba Acosta Febo, presedintele Bancii pentru Dezvoltare a Guvernului portotican, citat intr-un comunicat.

Defaultul este un moment istoric in "spirala mortii" economice a insulei, in opinia guvernatorului Alejandro Garcia Padilla. Insula are o uluitoare datorie totala de 70 de miliarde de dolari, iar economia ei este in recesiune. Padilla a creat o echipa care sa prezinte un plan de restructurare a crizei datoriei pana la sfarsitul verii. Aceasta criza ii afecteaza indeosebi pe locuitori, care parasesc insula in masa, in cautare de locuri de munca si stabilitate, in contextul in care rata somajului este mare, economia se contracta, iar viitorul pare sumbru.

Omar Rodriguez si sotia sa au parasit Puerto Rico in urma cu doua saptamani si s-au mutat la Austin, in Texas. Rodriguez, in varsta de 25 de ani, este fost functionar guvernamental. El si-a gasit deja un loc de munca la un restaurant de la Universitatea din Texas si crede ca poate sa faca fata totodata unui post de asistent la o scoala din apropiere. Sotia sa este si ea profesoara.

El recunoaste ca inceperea unei noi vieti in Texas va fi destul de dificila, dar crede ca este mai buna decat nesiguranta din Puerto Rico. "Nu imi imaginez ca ma voi bucura de aceeasi calitate a traiului in Puerto Rico in acest moment, iar acest lucru ma intristeaza", a declarat Rodriguez. "Sa le spun adio parintilor mei a fost aproape de nesuportat", a adaugat el.

Puerto Rico a avut de platit o rata lunara in valoare de 483 de milioane de dolari. Insula si-a achitat datoria, dar nu si cele 58 de milioane de dolari datorati creditorilor de la Corporatia Finantelor Publice (PFC). Guvernul a ales in mod strategic sa nu efectueze plata catre PFC, deoarece entitatile care detin datoria, cooperativele de credit si portoricanii obisnuiti nu au suficienta putere sa lupte la tribunal. "Este primul din ceea ce noi credem ca vor fi defaulturi mai mari ale datoriei commonwealthului", a declarat Emily Raimes de la Moody's Investors Service.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Datoria la Termoenergetica va fi achitată integral...
Nicușor Dan: „Datoria la...

Cealalta datorie - din care o parte este detinuta de fonduri speculative de pe Wall Street, cu mai multa greutate la tribunal - a fost platita luni, scrie MEDIAFAX. Puerto Rico are aceeasi datorie ca New Yorkul, in pofida faptului ca economia sa - in valoare de 69 de miliarde de dolari - reprezinta doar o mica parte din cea a orasului (1,2 trilioane de dolari).

In plus Guvernul rationalizeaza consumul de apa.

Rodriguez a declarat ca parintii sotiei sale - care traiesc la Trujillo Alto, un oras de langa San Juan - au ramas fara apa curenta doua zile in aceasta vara. Alte orase, care nu sunt destinatii turistice, raman fara apa zile in sir, spune el. Acest lucru reprezinta o problema majora odata cu apropierea inceperii anului scolar. "Cum sa predai cu toaletele murdare si fara apa?", se intreaba Rodriguez. "La un moment dat economia si traiul in Puerto Rico vor fi atat de rele incat o poti lua razna", crede el.

Citeste si:
Scenariu 2050: Câți locuitori va mai avea România peste 30 de ani
Scenariu 2050: Câți locuitori...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.