Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a preconizat joi ca alegerile europene din 2014 vor fi "extrem de dificile", din cauza intensificarii populismului, dar ca va exista "in continuare o majoritate" proeuropeana.

"Va fi un scrutin extrem de dificil", a declarat Van Rompuy intr-o dezbatere organizata de catre Le Nouvel Observateur in deschiderea Zilelor Bruxelles-ului. "Va exista in continuare o majoritate suficienta pentru apararea cauzei europene, dar in circumstante mai dificile decat in trecut", a continuat el.

Van Rompuy a apreciat ca este necesar ca "europenii convinsi sa apere" aceasta cauza, afirmand ca doreste un "efect de antrenare" in acest sens din partea liderilor europeni. "Altfel, mi-e frica", a spus presedintele Consiliului European. Fostul presedinte francez Valéry Giscard d'Estaing a recunoscut ca "starea opiniei publice nu este favorabila unui rezultat pozitiv". Insa el mizeaza pe un "reflex al responsabilitatii" din partea alegatorilor, scrie MEIDAFAX.

Intr-un interviu publicat de catre Le Nouvel Observateur si doua cotidiene belgiene, Le Soir si De Standaard, presedintele francez François Hollande a declarat ca Parlamentul European (PE) ar putea, in mai, "sa fie alcatuit in mai mare parte din antieuropeni", ceea ce "ar fi un regres si o amenintare cu paralizia". "In fata extremistilor, cel mai bine este sa tii capul sus", a adaugat el

In contextul unei intensificari a extremei drepte in Franta, un sondaj Ifop pentru Le Nouvel Observateur prezenta miercuri, pentru prima data, Frontul National (FN) pe primul loc in intentiile de vot in alegerile europene, cu 24%.

La randul sau, fostul presedinte al Comisiei Europene (CE) Jacques Delors a evocat vointa unor partide politice europene, si anume a socialistilor si conservatorilor din cadrul PPE, de a desemna impreuna persoana de pe primul loc al listei, care sa devina ulterior candidat la presedintia Comisiei.

Citeste si:
Ucrainenii, discurs duplicitar în ceea ce privește dragarea...
Ucrainenii, discurs...

In virtutea Tratatului de la Lisabona, optiunea pentru viitorul presedinte CE este necesar sa reflecte rezultatul alegerilor legislative. Insa acesta va fi desemnat, in continuare, de catre sefi de stat si Guvern UE, care nu sunt angajati in proiectele partidelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.