Business 2 Mai 2017 11:15
Cei care doresc sa investeasca intr-un imobil in acest an sunt indemnati sa nu amane momentul, intrucat atat preturile pentru chirie, cat si cele de cumparare a unui imobil, isi vor continua trendul ascendent, potrivit unei analize realizate de RE/MAX, liderul mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment. Astfel, pana la finalul anului, preturile pentru casele si apartamentele din Romania din zonele urbane vor creste cu 8-10%, comparativ cu tarifele din 2016.

Daca in 2016, in Romania, pretul mediu de vanzare pentru un apartament din zona urbana a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul in curs, specialistii RE/MAX anticipeaza o crestere situata intre 8-10%. De asemenea, o evolutie asemanatoare este asteptata si in ceea ce priveste chiria apartamentelor din zonele urbane, caz in care, pana la finalul acestui an, pretul/mp va creste cu cca. 7-10% fata de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.

„Programele guvernamentale si conditiile facile de creditare atrag cu precadere un numar mare de clienti aflati la prima tranzactie imobiliara. Astfel, o data cu cererea de pe piata a crescut si valoarea ofertelor. Daca in 2015, pretul mediu pentru inchirierea unui apartament din zona urbana a fost de cca. 440 euro, un an mai tarziu, pretul pe metru patrat pentru un imobil asemanator a crescut cu putin peste 5 euro. Pentru perioada urmatoare, anticipam un ritm de crestere mai accelerat, in linie cu tendintele europene, atat in zonele urbane, cat si in cele periferice si in orasele mai mici”, a mentionat Razvan Cuc, Presedinte RE/MAX Romania.

Potrivit analizei RE/MAX, cautarile pentru o noua tranzactie imobiliara incep in mediul online, motoarele de cautare aratand o crestere semnificativa in 2016, mai exact de 3,5 ori fata de anul anterior, a accesarilor pentru cuvantul „casa. Acelasi raport arata ca, pe loc secund in clasament, se afla cuvantul cheie „apartament”, urmat indeaproape de „teren”. Nivelul de cautari pe ultimele doua segmente a ramas stabil insa in ultimii 5 ani.

Potrivit unui comunicat remis 9am, situatia din Romania este totusi asemanatoare cu cea a multor state din Europa, cresterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbana fiind remarcate si in tari precum Olanda si Spania, ajungand chiar si pana la 16% in Malta. De asemenea, pietele imobiliare din Portugalia, Grecia si Scotia arata semnale concrete de stabilizare, numarul de tranzactii fiind asteptat sa creasca si in aceste tari.

Citeste si:
Rică Răducanu, impresionat de Oana Lis. Nu credea că va rămâne...
Rică Răducanu, impresionat de...

Expertii din cadrul RE/MAX Europa declara ca, intre 2015-2016, preturile pentru vanzarea caselor si a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evolutii pentru pretul / metru patrat s-au inregistrat in Lituania (+13%), Germania si Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de crestere, in Austria si Estonia, de exemplu, fiind anticipate evolutii de pana la 4%. O stagnare a tarifelor de vanzare si inchiriere este anuntata doar in Franta, Grecia si Elvetia.

Locatia, cel mai important criteriu in setarea pretului pentru un imobil

Unul dintre cele mai importante criterii de diferentiere a costurilor ramane, in continuare, locatia imobiliului. Potrivit lui Michael Polzler, Director General al RE/MAX Europa, zonele de aglomerare se extind treptat in Germania, in timp ce tinerii italieni prefera mai degraba arile centrale ale marilor orase pentru a diminua timpul dedicat navetei. La nivel european, diferenta de pret dintre un apartament localizat in aria centrala versus unul situat periferic este de pana la 64%, in timp ce pentru case diferenta ajunge la doar 44%.
Citeste si:
Mai multe blocuri și imobile din Capitală nu vor avea apă caldă...
Mai multe blocuri și imobile...

Acelasi criteriu este determinant si in randul romanilor care cumpara sau inchiriaza o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitatile si facilitatile de care dispune, situatia juridica si, nu in ultimul rand, vecinatatile si coproprietarii.

Cele mai scumpe case din Europa

In ceea ce priveste cele mai exorbitante bugete alocate pentru o locuinta in 2016, primul loc il ocupa un apartament de lux cu o suprafata de 1.250 mp, situat in centrul orasului Amsterdam, care s-a vandut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se claseaza o vila din Elvetia al carei pret de vanzare a depasit 5,8 milioane de euro, in timp ce pretul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.

In Romania, cea mai valoaroasa tranzactie intermediata de RE/MAX pe segmentul rezidential a fost de 780.000 euro si a constat intr-o vila din Cluj-Napoca.

Citeste si:
Prețuri noul Volkswagen Tiguan în România: start de la 33.300 de euro
Prețuri noul Volkswagen...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.