Microsoft si Code.org au lansat  Minecraft Hour of Code Designer, un tutorial de programare pentru elevi si profesori creat pentru Hour of Code, o campanie globala anuala desfasurata in cadrul Saptamanii Educatiei in Informatica, in perioada 5-11 decembrie.

Noul tutorial web, disponibil gratuit aici, le permite programatorilor incepatori sa creeze si sa distribuie propria lor varianta de Minecraft. Microsoft considera ca fiecare tanar ar trebui sa aiba oportunitatea de a invata informatica, pentru ca aceasta le dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor si de gandire critica necesare in aceasta lume alimentata de tehnologie.

Potrivit unui comunicat remis 9am, creat de designerii jocului Minecraft de la Mojang si Microsoft, in parteneriat cu Code.org, tutorialul permite elevilor sa-si construiasca propriul lor joc de Minecraft preluand tonul amuzant si experienta de utilizare prietenoasa a jocului original. In lume exista peste 100 de milioane de jucatori de Minecraft, iar tutorialul de anul trecut a stabilit un nou record pentru Hour of Code, cu peste 30 de milioane de oameni care l-au utilizat in intreaga lume pentru a invata bazele informaticii. Anul acesta campania urmareste sa atraga zeci de milioane in plus si sa-i stimuleze pe elevi nu numai sa inceapa, ci sa si continue calatoria lor in invatarea tehnologiei computerelor. Tutorialul este disponibil in 10 limbi; incepand cu lansarea de marti si pana pe 5 decembrie acesta urmeaza sa fie disponibil in alte 50 de limbi, inclusiv limba romana.

Datorita popularitatii imense a jocului Minecraft la nivel global, Microsoft si Code.org considera ca tutorialul are potentialul de a fi accesat de oameni de toate varstele, independent de gen - femeile si fetele reprezentand deja aproape 40% din baza globala de fani ai jocului (o cifra semnificativ mai mare decat procentul de femei implicate in informatica in prezent). Microsoft si Code.org lucreaza la scara mondiala cu scoli, profesori si guverne, pentru a furniza beneficiile educatiei informatice in scoli, centre de tip after - school si acasa, pentru ca toti tinerii sa aiba acces la mijloace de educatie pentru competente in informatica, o necesitate economica si sociala in aceasta era a transformarii digitale. Media de varsta a jucatorilor de Minecraft este de 29 de ani, permitand astfel profesorilor si elevilor sa se intalneasca intr-un punct comun.

Citeste si:
Președintele Iohannis încurajează o prezență cât mai activă în...
Președintele Iohannis...

Potrivit datelor furnizate de PISA (Programme for International Student Assessment) pentru aproximativ 20 de tari, din Argentina pana in Grecia si Regatul Unit al Marii Britanii, in medie numai aproximativ 30% din tinerii cu varsta de 15 ani se descurca in programarea unui computer. Aceasta are efecte profunde asupra educatiei si ocuparii fortei de munca – la nivel global, in tarile OCDE, mai putin de 1 din 5 absolventi de informatica fiind femei.

„Continuam si in acest an parteneriatul cu Code.org pentru a facilita accesul la informatica pentru milioane de tineri din intreaga lume prin intermediul Minecraft si Hour of Code”, a spus Satya Nadella, CEO Microsoft. „Gasesc inspirational faptul ca cei din generatia Minecraft se considera creatori ai lumilor noi pe care ei si le imagineaza si nu jucatori ai unui joc. Aceasta este generatia care va concepe, construi si crea viitorul nostru si impreuna ii putem inzestra cu gandire critica si abilitati de rezolvare a problemelor pentru a putea profita de oportunitatile viitoare”.

Recomandat celor cu varsta incepand de la 6 ani, Minecraft Hour of Code Designer incearca sa aduca elevii in contact cu bazele informaticii, incurajandu-i sa-si creeze propria experienta Minecraft, in care pot reprograma regulile jocului. Acestia pot controla comportamentele oilor si ale altor creaturi din Minecraft, pot programa gainile sa produca aur sau pot rescrie comportamentul personajelor pentru a fugi in loc sa atace. In cadrul procesului, elevii folosesc interfata familiara de programare drag-and-drop a Code.org pentru a-si insusi conceptele informaticii precum programarea bazata pe obiecte, conditionarea evenimentelor si folosirea buclelor logice. Ajutati de o serie extinsa de tutoriale video, jucatorii deveniti programatori se confrunta cu o serie de 12 provocari, culminand cu crearea propriului lor mod de joc pe care il pot apoi partaja ulterior cu prietenii.

Citeste si:
Profesorii sunt principala problemă a sistemului de educație din...
Profesorii sunt principala...

“Code.org a luat nastere pentru ca fiecare elev, din fiecare scoala, sa aiba ocazia de a invata informatica, nu numai pentru ca acest lucru este esential pentru orice cariera, ci si pentru ca elevilor le place domeniul,” a declarat Hadi Partovi, co-fondator si director executiv, Code.org.

“Minecraft este un joc special, care captiveaza o comunitate globala diversa. Suntem incantati sa avem sansa de a-i invata pe elevi programarea datorita caracterului distractiv si familiaritatii jocului Minecraft, care atrage elevi din toate mediile si cu aptitudini de toate nivelele.”
In timp ce tutorialul este menit sa ofere o experienta ghidata rapida, de o ora, profesorii pot incerca si noul produs “Minecraft: Education Edition”, disponibil si in Romania, care s-a lansat la 1 noiembrie, fiind un produs cu functii complete, proiectat sa aduca magia jocului Minecraft in sala de clasa pentru planuri de lectii mai captivante pe termen lung. Profesorii care doresc sa afle mai multe informatii despre utilizarea jocului Minecraft in educatie sunt invitati sa viziteze aceasta pagina.

Citeste si:
O mama a construit singura o casa, uitandu-se la tutoriale pe YouTube
VIDEO  O mama a construit...

Saptamana Educatiei in Informatica inseamna o perioada de activitate intensa si pentru Microsoft Romania - in perioada 5 – 11 decembrie fiind organizate sesiuni de educatie in programare sustinute de studentii inrolati in Microsoft Student Partner Program. Seminarele organizate de Microsoft Romania in cadrul programului „Hour of Code” au loc atat la sediul Microsoft din Bucuresti cat si intr-o serie de locatii aditionale din Bucuresti si din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.