Oamenii de afaceri cer extinderea facilitatilor fiscale aplicate in sectorul IT si la alte categorii de angajati, nu doar la absolventii cu studii superioare in domeniu, pentru a sustine dezvoltarea industriei de software, pe fondul diferentei tot mai mari dintre cererea si oferta de forta de munca.

Astfel, companiile din sectorul IT ar putea sa angajeze persoane fara studii superioare sau fara studii de specialitate in acest domeniu care sa intre in categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% - cu conditia ca acestia sa fi absolvit o forma de invatamant acreditata la data eliberarii diplomei, conform unei propuneri inaintate Ministerului Comunicatiilor de reprezentantii grupului de lucru pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Pe langa eliminarea criteriilor legate de studii, cele mai importante modificari pe care le vor oamenii de afaceri sunt incadrarea personalului pentru care angajatorul beneficiaza de scutirea de impozit in functie de o serie de activitati, dar si flexibilizarea conditiilor pentru start-up-urile din IT care vor sa beneficieze de scutirea impozitului pe venit.

"Inca din faza de concept, start-up-urile au nevoie de resurse de top din piata: pot fi antreprenorii insisi, dar, de cele mai multe ori, ar trebui sa poata forma cele mai bune echipe, printr-un acces egal la resurse cu celelalte companii deja in piata. Impresia generala este ca un start-up se construieste doar prin munca antrepenorilor, pe care o presupunem gratuita, nesalarizata. Acest lucru a fost adevarat mai de mult in Romania, dar astazi nu mai reprezinta realitatea. Sau avem impresia ca intr-un start-up cei care fac dezvoltarea sunt incepatori, deci costa putin. E o imagine gresita", a declarat Florin Talpes, CEO-ul Bitdefender.

Astfel, ar putea fi scutiti de la plata impozitului pe venit toti angajatii care lucreaza in 41 de tipuri de activitati grupate in sase capitole mari: implementare software, suport software, reutilizare software, context tehnic, context proiect si context organizatie.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...

Florin Talpes sutine ca start-up-urile ar trebui sa fie unul din cele mai importante motoare ale crearii de noi produse si servicii in piata, precizeaza MEDIAFAX.

In opinia lui, start-up-urile trebuie sa poata folosi cei mai performanti oameni din piata, iar in prezent, pentru ca un start-up sa aiba sanse de succes rezonabile, trebuie sa faca rapid rost de finantare (organic sau din fonduri, economiile intreprinzatorilor, ale familiei, ale prietenilor, finantate prin business angels sau fonduri de investitii etc.) pe care sa o foloseasca si pe activitati de dezvoltare de solutii/servicii (R&D).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.