Contributiile sociale obligatorii vor fi datorate de catre angajat incepand din 1 ianuarie 2018, dar obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului, a anuntat joi Ministerul Finantelor.

Programul de guvernare 2017 – 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finantelor.

Totodata, ”se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”.

”Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului”, se arata in comunicat.

Astfel, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat. Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finantelor, scrie News.ro.

”Masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, se arata in comunicat.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent ca CAS si CASS ”vor ramane pe modelul actual”, adica vor fi platite de angajator, el raspunzand enervat jurnalistilor care l-au intrebat despre faptul ca acestea ar putea fi achitate de catre fiecare angajat: ”Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta”.

Joi, Tudose le-a transmis reprezentantilor sindicatelor si patronatelor ca Executivul este deschis la dialog si consultare publica pe tema noilor masuri ce vor fi implementate in justitiei, in fiscalitate, in legislatia salarizarii si a pensiilor, pentru a se ajunge la cele mai bune solutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.