Compania Distrigaz Sud Retele, controlata de grupul francez Engie, a precizat, marti seara, ca a decis limitarea furnizarii de gaze naturale catre Elcen pentru a nu afecta alimentarea cu apa calda a locuitorilor din Bucuresti racordati la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si agentului termic. Masura, sustine compania, vizeaza locul de consum CTE Vest Cogenerare si a fost luata dupa ce au fost parcurse toate etapele de mediere in vederea esalonarii debitelor.

Distribuitorul de gaze Distrigaz a limitat debitul de gaze naturale catre producatorul de energie Elcen din cauza neachitarii serviciului de distributie, astfel ca aproximativ 40% dintre locuitorii Bucurestiului raman fara apa calda, mai precis cartierele Drumul Taberei, Militari si Crangasi, dar si o parte din centrul Capitalei, a anuntat marti Elcen.

Mai mult, Distrigaz Sud va demara procedura de executare silita pentru recuperarea unei parti din datorie.

"Masura survine ca urmare a acumularii unor arierate importante de catre Electrocentrale Bucuresti SA, in valoare de aproximativ 147 milioane de lei si pe fondul nerespectarii calendarului de esalonare a platilor convenit intre parti", se arata intr-un comunicat transmis marti seara de Distrigaz Sud Retele.

Limitarea alimentarii cu gaze naturale va fi mentinuta pana la recuperarea integrala a soldului exigibil, precizeaza oficialii Distrigaz Sud Retele.

"Tergiversarea gasirii unei solutii de achitare a datoriei va mari valoarea acesteia, dat fiind ca de la ultima notificare transmisa de Distrigaz Sud Retele catre Electrocentrale Bucuresti si pana in prezent a fost emisa si factura aferenta lunii iulie 2016 cu scadenta in septembrie", arata compania.

In plus, acumularea debitelor restante a afectat si bugetul Distrigaz Sud Retele prevazut pentru realizarea de investitii necesare asigurarii parametrilor optimi de exploatare in conditii de siguranta a retelei de distributie a gazelor naturale, arata societatea.

"Ne exprimam regretul ca, in lipsa unei solutii amiabile de onorare a acestor datorii, suntem obligati sa recurgem la aceste masuri care sunt de natura sa stopeze acumularea unor datorii si mai mari de catre Electrocentrale Bucuresti si, implicit, sa previna o situatie de blocaj in prag de sezon rece", precizeaza Distrigaz Sud Retele.

Citeste si:
Virgil Popescu: „Prețurile plafonate vor fi aplicate până în martie...
Virgil Popescu: „Noile...

Distrigaz Sud Retele este o filiala a Engie Romania, infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de distributie de cea de comercializare.

Distribuitorul de gaze naturale deserveste 19 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 19.000 km.

In Bucuresti, Distrigaz Sud Retele asigura serviciul de distributie pentru peste 400.000 clienti finali si dispune de o retea de distributie in lungime de 4.234 km, fiind realizate investitii anuale pentru reabilitarea si modernizarea acesteia in valoare de aproximativ 60 milioane lei.

Anterior, Elcen a anuntat ca este in imposibilitatea de a-si onora platile catre furnizorii si distribuitorii de materii prime, materiale si servicii, din cauza datoriilor acumulate de RADET catre Elcen.

„Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, si a notificat Elcen in acest sens, ca, incepand cu data de 05.09.2016, sa reduca presiunea gazului natural, in mod constant, pana la limita de avarie (2 bari), fapt pus in practica la aceasta ora”, se arata intr-un comunicat al Elcen.

Citeste si:
Lucrările la magistrala Grozăveşti vor continua și iarna. Ce spune...
Lucrările la magistrala...

Datoria a fost acumulata in perioada ianuarie 2016 – iunie 2016.

Pe de alta parte, RADET Bucuresti datoreaza Electrocentrale Bucuresti peste 3,6 miliarde de lei.

Datoriile RADET catre Elcen au inceput inca din anul 1996, cand regia de termoficare a incheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane lei. Din acel an si pana in prezent, RADET nu a mai reusit sa isi achite datoriile catre Elcen, acumuland an dupa an datorii noi li penalitati de miliarde de lei.

In cele sase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de clienti bransati la sistemul centralizat de termoficare, in 566.000 de apartamente.

Elcen se afla sub autoritatea Ministerului Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania. Asigura 40% din productia la nivelul tarii si 90% din productia din Bucuresti.

Citeste si:
Reactia directorului ELCEN, dupa blocarea conturilor institutiei
Reactia directorului ELCEN,...

RADET se afla in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din Romania. Regia asigura 74% din necesarul de energie termica al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si companii), scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.