Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat, marti, ca fermierii care au fost afectati de seceta vor primi despagubiri de la Guvern, suma toatala ridicandu-se la 640 milioane lei, iar platile catre agricultori se vor face, cel mai probabil, de la jumatatea lunii decembrie.

"Am avut o discutie cu primul-ministru si in persepctiva rectificarii care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani si cu ministrul de Finante, am hotarat suma totala pe care Guvernul, prin ministerul Agriculturii, o va acorda ca si despagubiri pentru fermierii afectati de seceta, ea se ridica la 640 milioane lei, deci o suma destul de mare care va veni la bugetul ministerului Agriculturii prin aceasta rectificare si dupa aceea va fi distribuita catre fermieri imediat dupa momentul in care vom primi cererile si in momentul in care vom avea acceptul Comisiei Europene scris, vizavi de notificarea pe care o facem", a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin la finalul sedintei saptamanale a Executivului.

Potrivit lui Constantin, aceasta Hotarare, privind despagubirile pentru fermieri, va fi aprobata cel mai tarziu in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. "Astazi (marti n.r.) notificam Comisia Europeana, de la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri, vom anunta imediat ce se va aproba Hotararea de Guvern vom primi cereri din partea fermierilor, urmand ca la inceputul sau jumatatea lunii decembrie, imediat ce va veni raspunsul Comisiei Europene, sa incepem sa facem aceste plati", a precizat Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, despagubirile se vor acorda fermierilor care au suferit pierderi pe mai mult de 30 la suta din suprafata, acest lucru fiind prevazut in regulamentul european. "In diverse stadii au fost afectate aproximativ 1.6 milioane de hectare. Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafate mai mari de 30 la suta, deci intre 30 la suta si suta la suta. A nu se intelege ca toata suprafata de un milion sase sute de mii de hectare au fost afectate in totalitate. In diverse stadii aceasta suprafata este afectata", a aratat Constantin, adaugand ca numarul beneficiarilor care vor primi aceste despagubiri este de "apoximativ 173.524", dintre care 165 de mii de beneficiari sunt persoane fizice, scrie MEDIAFAX.

In acelasi context, Daniel Constantin a spus ca valoarea despagubirilor este diferita, in functie de stadiul in care a fost afectat fiecare beneficiar. "Valoarea maxima pentru cei care au fost afectati suta la suta difera, iar la culturiile principale, dau un exemplu: la porumb, ea nu poate sa depaseasca 420 de lei la hectar in cazul persoanelor juridce, 210 lei la hectar in cazul persoanelor fizice", a precizat Constantin.

Citeste si:
Orban, discutii cu demisionarii din Pro Romania: "Ei sunt mai de dreap
Orban, discutii cu...

Categoriile de culturi care beneficiaza de aceste ajutoare sunt cele de porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartofi, sfecla de zahar, legume, plante de nutret, pasune si faneata. "La legume, pentru persoanele fizice suma maxima poata sa ajunga la 1.100 lei pe hectar, persoanle juridice 2.200 lei pe hectar. La cartof pentru persoane fizice 850 lei la hectar, vorbim de plafonul maxim, daca sunt afectati in proportie de suta la suta. Daca valoarea pagubelor este undeva la 80-90 la suta se va calcula procentual si aceasta suma va scadea gradual pentru a ajunge la compensarea respectiva", a spus ministrul Agriculturii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.