In cadrul editiei 2017 a Consumer Electronics Show (CES), care are loc la Las Vegas in perioada 5-8 ianuarie 2017, BMW va prezenta o gama larga de produse si servicii noi care vor sta la baza unei schimbari radicale a mobilitatii in viitorul foarte apropiat.

De asemenea, va fi dezvaluita si viziunea unui interior a carui arhitectura si interfata de utilizator sunt adaptate pentru condusul complet autonom. Inovatiile pe care BMW le prezinta la CES in domeniile designului, tehnologiei si functionalitatii accentueaza rolul de lider al companiei de-a lungul mai multor ani - prin programul sau ConnectedDrive - in ceea ce priveste condusul „conectat”.

Evolutiile de pionierat ale BMW in domeniile condusului autonom, conectivitatii inteligente si sistemelor de control si afisare sunt strans interconectate. Compania ofera sisteme si tehnologii de avangarda in toate aceste domenii. Exemplele includ sisteme de asistare a conducatorului disponibile pentru toata gama actuala de modele a marcii, companionul digital de mobilitate BMW Connected si sisteme intuitive si flexibile de control si afisare precum Head-Up Display, BMW iDrive, control vocal si control BMW prin gesturi. Asemenea tehnologii ofera platforma ideala pentru inovatii menita sa ofere o experienta futurista a mobilitatii definita de caracteristicile BMW traditionale.

Progresul constant spre condus autonom reduce stresul conducatorilor si le ofera un nou grad de libertate privind modul in care sa-si utilizeze timpul petrecut in automobil. In acelasi timp, conectivitatea inteligenta intre automobile, conducatori si mediul inconjurator creeaza noi posibilitati de utilizare eficienta a acestui timp eliberat. In cadrul expozitiei CES 2017, BMW va prezenta potentialul mobilitatii conectate prin drive teste demonstrative cu un prototip bazat pe noul BMW Seria 5 Sedan. Acestea vor oferi sansa de experimentare a serviciilor digitale inovatoare sustinute de BMW Connected si de platforma flexibila Open Mobility Cloud. De asemenea, BMW va prezenta BMW Connected Window - viziunea sa pentru o conexiune digitala inovatoare care evidentiaza varietatea de aplicatii posibile pentru serviciile BMW Connected nu doar in automobil, ci si in casa. Privind in viitorul designului interior, accentul va fi pe tehnologia inovatoare de afisare si control. Sculptura BMW i Inside Future de la CES va prezenta BMW HoloActive Touch, care marcheaza o noua dimensiune a modului in care conducatorii selecteaza si controleaza functiile automobilului, de navigatie, infotainment si comunicare. Astfel, pentru a controla automobilul, utilizatorii interactioneaza cu o holograma si primesc feedback haptic printr-un sistem de ultrasunete.

Citeste si:
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au căsătorit în Las Vegas
Jennifer Lopez și Ben Affleck...

Viitorul condusului personalizat Drive testele demonstrative cu prototipul bazat pe BMW Seria 5 vor aduce in prin-plan experienta condusului conectat, personalizat intr-un automobil autonom. O varietate de modificari de ordin tehnic pentru sustinerea condusului autonom, bazate pe proiectele de cercetare si dezvoltare a condusului autonom, au fost incorporate in noul BMW Seria 5 pentru aceste demonstratii. Pe anumite segmente de traseu, conducatorii pot lasa controlul automobilului in sarcina sistemelor de asistenta, ceea ce le permite sa se concentreze asupra altor activitati. Tehnologia prin care conducatorii automobilului pot nu doar sa delege acceleratia si franarea automobilului, ci si sa-si ia mainile de pe volan pentru perioade lungi, se bazeaza pe o solutie-prototip rafinata suplimentar care are la baza sisteme de asistare a conducatorului disponibile deja in modelele de serie din prezent. Aceasta subliniaza potentialului de care dispune tehnologia utilizata deja la modelele BMW actuale.

Citeste si:
Coachella 2017: BMW i debuteaza ca partener exclusiv
Coachella 2017: BMW i...

De la viziune (CES 2016) la produs (2017): companionul personal de mobilitate digitala BMW Connected Prin ConnectedDrive, BMW a fost un pionier in facilitarea accesului extins in automobil la functiile de comunicare si infotainment online. In primavara anului 2016, BMW a continuat sa ofere o platforma digitala - sub forma BMW Connected - pe care clientii o pot accesa nu doar in propriul BMW, ci si de pe o varietate de dispozitive din afara automobilului. Aceasta permite ca planificarea mobilitatii sa fie integrata perfect in viata digitala a utilizatorilor, sustinandu-i atat pe sosea, cat si in alte domenii ale vietii cotidiene. Conceptele BMW Connected si Open Mobility Cloud au fost prezentate pentru prima data la CES 2016. Imediat dupa aceea, in martie 2016, a avut loc lansarea pe piata din SUA. Din luna august 2016, BMW Connected este disponibil pentru o serie de tari din Europa de Vest, iar China a completat tripleta in trimestrul al patrulea din 2016.

Citeste si:
Razer Project Valerie - un laptop cu trei (3!) monitoare
Razer Project Valerie - un...

Un alt sistem care a fost prezentat de BMW la editia anterioara a CES si care a ajuns pe piata intr-un timp-record este aplicatia de cercetare Remote 3D View. Prin combinarea sistemului de asistare a conducatorului Surround View cu facilitatile de conectivitate BMW Connected, acest sistem permite vizualizare tridimensionala a automobilului si a imprejurimilor care sunt transmise prin conexiunea de date mobile catre smartphone-ul conducatorului. Serviciul, care permite conducatorilor sa-si monitorizeze in orice moment automobilul parcat, indiferent de locatie, va fi lansat in productia de serie in februarie 2017 odata cu noul BMW Seria 5 Sedan si este disponibil pentru un numar selectat de tari, alaturi de aplicatia BMW Connected.

Conectivitate inteligenta BMW Connected transforma automobilul si dispozitivele mobile in touchpoints (puncte tactile) pentru Open Mobility Cloud. In cadrul CES 2017 BMW va prezenta servicii digitale care vor permite conducatorilor viitoarelor automobile autonome sa optimizeze modul in care isi planifica viata cotidiana. O asemenea facilitate va permite conducatorilor sa acceseze informatii ample despre locurile sau cladirile pe care le vad de-a lungul traseului. Informatia poate fi selectata prin utilizarea BMW Augmented Gesture Control (control augmentat prin gesturi) - o noua forma de control prin gesturi - aratand o anumita cladire, de exemplu. Experienta condusului conectat va fi imbunatatita prin control vocal inteligent. Demonstratiile BMW Connected vor include un concept vizionar de asistent digital personal in automobil, controlat prin voce, cu care clientii sunt obisnuiti in alte domenii ale vietii cotidiene. Sistemul prezentat la CES 2017 foloseste varianta de aplicatie pentru automobil a Cortana de la Microsoft. Aceasta inseamna ca facilitatile de control prin comanda vocala, oferite deja de Microsoft Cortana pe un calculator de acasa sau pe smartphone, ar putea fi disponibile in viitor si la bordul unui BMW. De exemplu, BMW Connected poate oferi o atentionare cu privire la o intalnire din calendar pentru care nu a fost inca fixata o locatie. Iar Cortana poate fi utilizata pentru a face o recomandare adecvata de restaurant si pentru a rezerva o masa.

Citeste si:
Test Drive BMW M235i xDrive - Spirit alpin
Test Drive BMW M235i xDrive -...

Un alt serviciu posibil cu viitoarele versiuni ale BMW Connected este livrarea a zeci de mii de bunuri cat clientul este pe drum. Amazon Prime Now, care este integrat in toate dispozitivele utilizatorului (in automobil si in afara acestuia) prin Open Mobility Cloud, permite comandarea bunurilor prin aplicatie, in timp ce conducatorii sunt pe drum spre urmatoarea lor destinatie. Serviciul En-Route Delivery (livrare pe traseu) va fi prezentat la CES 2017 in colaborare cu Amazon Prime Now.

Un alt exemplu al acestei colaborari cu Amazon Prime Now este modul BMW Passenger. Pe baza traseului selectat, BMW Connected poate spune cand automobilul va comuta pe condus autonom, iar conducatorul ar avea timp, de exemplu, pentru utilizarea Amazon Prime Video. In modul Passenger, automobilul se poate adapta la nevoile pasagerilor in situatii diferite. De exemplu, cand pasagerii din spate ruleaza un video, iluminarea interioara este redusa imediat, iar parasolarele sunt inchise.

Tehnologii inovatoare de control si afisare Sculptura BMW i Inside Future de la CES 2017 se concentreaza pe oportunitatile si provocarile prezentat de condusul complet autonom. Ce vom putea face intr-un interior al viitorului? Ce fel de experienta va oferi calatoria cu un automobil?

BMW HoloActive Touch este cel mai recent capitol al povestii care a inceput cu BMW iDrive si prezinta cea mai sofisticata abordare a BMW asupra viitorului tehnologiei de afisare si control in automobil. Este un sistem complet functional care combina un sistem de afisare holografic, in interiorul automobilului, cu un sistem de feedback haptic pentru interactiunea cu imaginea virtuala care foloseste ultrasunete. Imaginea este generata printr-o tehnologie foarte asemanatoare cu sistemul Head-up Display, doar ca acum proiectia se face in interiorul automobilului.

BMW iDrive a fost o adevarata revolutie in momentul lansarii, impunand un nou standard in industria auto. Sistemul a fost in egala masura un substitut, dar si o completare pentru comutatoarele si butoanele conventionale din automobil.

Prin sistemul Air Touch, prezentat la CES 2016 in conceptul BMW i Vision Future Interaction, BMW a prezentat un afisaj panoramic care poate fi operat asemenea unui touchscreen - cu exceptia ca nu exista nici un contact real. Acum, acest sistem a fost dus mai departe prin BMW HoloActive Touch. BMW HoloActive Touch combina avantajele BMW Head-Up Display, ale controlului BMW prin gesturi si ale functionalitatii touchscreen intuitive cu tehnologia revolutionara pentru a crea un gen complet nou de interfata a utilizatorului pentru interiorul automobilul viitorului.

Fereastra BMW Connected: o conexiune digitala Functionalitatea in continua extindere a BMW Connected se bazeaza pe ideea ca trecerea la o digitalizare din ce in ce mai mare, in miscare sau acasa, are rolul de a promova conexiunea extinsa, dar si foarte personalizata a fiecarui domeniu din viata noastra. Utilizand Open Mobility Cloud, BMW Connected va fi integrat perfect in mai multe touchpoints (puncte tactile) digitale. In cadrul CES 2017, BMW va prezenta viziunea pentru fereastra BMW Connected (Window) pentru a ilustra posibilitatile pe care aceste dezvoltari le ofera pentru for o imbunatatire personalizata si inteligenta a stilurilor de viata digitale. BMW Connected integreaza orice tip de informatie relevanta pentru planificarea mobilitatii zilnice. Prin utilizarea Open Mobility Cloud, aceasta fereastra virtuala ofera functii digitale pentru sustinerea planificarii personale de zi cu zi.

BMW Connected Window extinde functionalitatea vasta a BMW Connected pentru a include viata digitala de acasa. Aceasta arata utilizatorului - la momentul respectiv si in zona relevanta a locuintei - ce actiuni ar fi indicate pentru planificarea mobilitatii personale. Din moment ce sistemul este conectat cu BMW Connected, schimbul de informatii si contacte, planificarea agendei personale de mobilitate a utilizatorului si selectarea functiilor de infotainment sunt posibile nu doar in automobil si pe smartphone, ci si pe "marele ecran" din casa utilizatorului. Tehnologia este operata prin utilizarea controlului prin gesturi, cum ar fi comenzi intuitive in stil touchscreen -, dar, de fapt, fara a atinge ecranul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.