Ca freelancer la început de drum, este normal să te confrunți cu situații neprevăzute. Important este, însă, cât de pregătit ești să le faci față și cum reacționezi la ceea ce se întâmplă. Descoperă, în cele ce urmează, cum poți să-ți protejezi viitorul ca freelancer la început de drum.


  1. Ia în calcul instrumentele de protecție financiară pentru situații neprevăzute


Atunci când ești freelancer, pe lângă desfășurarea activităților tale contractuale, trebuie să păstrezi contactul cu clienții, să te promovezi și să cauți mereu oportunități de dezvoltare.

Cu o viață atât de activă, oricât de mult ai încerca să planifici lucrurile, mereu există loc de situații neprevăzute. În timp ce unele se pot transforma în oportunități, altele devin lecții. De aceea, este important, încă de la început de drum, să iei în calcul instrumente de protecție financiară care să te ajute în astfel de situații.

Fie că vorbim despre un asigurarea locuinței sau a unor bunuri importante, e bine de știut că ai la dispoziție o serie de instrumente financiare care să îți permită să faci față unor situații neprevăzute din orice punct de vedere.

Totodată, pe lângă un abonament medical, care îți oferă acces la consultații și investigații de specialitate, un instrument care poate fi util pentru tine este asigurarea de sănătate prin care beneficiezi de sprijin financiar în cazul unui diagnostic grav. La confirmarea diagnosticului cu una dintre afecțiunile acoperite, vei beneficia de o sumă asigurată prin care să găseşti soluțiile optime pentru tine de îmbunătăţire a stării fizice.


  1. Construiește-ți o rețea solidă de parteneri și clienți


O rețea solidă de parteneri și clienți îți poate aduce noi oportunități de colaborare și creștere a afacerii tale, cum ar fi noi proiecte pe termen lung și dezvoltarea portofoliului de produse/servicii. De aceea, construirea unei astfel de rețele este importantă pentru viitorul tău ca freelancer. Iată câteva acțiuni care te pot ajuta la începutul carierei tale să-ți construiești și să-ți extinzi rețeaua de parteneri și clienți:

Citeste si:
Idei de cadouri pentru femeile care apreciază eleganța și rafinamentul
Idei de cadouri pentru...


  • Participă la evenimente din industria ta și implică-te activ în comunitatea profesională.


  • Asigură-te că oferi servicii de calitate actualilor clienți. Cel mai probabil, aceștia te vor recomanda mai departe și vei obține noi oportunități.


  • Creează-ți o prezență online puternică prin intermediul rețelelor de socializare și al site-ului propriu.



  1. Asigură-te că plătești toate taxele la timp


Atunci când activezi ca freelancer, este important să deții o formă legală de organizare, cum ar fi PFA, II sau SA, pentru a-ți desfășura activitatea în legalitate. Apoi, indiferent de forma de organizare pe care o alegi, este important să colaborezi cu un contabil care să-ți explice ce taxe ai de plătit, unde și când, pentru a evita eventualele probleme cu administrația financiară.

Citeste si:
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, decizii importante legate...
Anamaria Prodan și Laurențiu...

Tot în acest context, este bine de știut că în activitatea ta vei avea diverse cheltuieli care pot influența taxele pe venit pe care le plătești anual. De exemplu, există cheltuieli deductibile total (cele care au legătură cu activitatea), parțial (cheltuielile cu combustibilul sau cele de protocol) și cheltuieli nedeductibile. Roagă contabilul cu care lucrezi să-ți ofere mai multe detalii despre aceste tipuri de cheltuieli pentru a înțelege mai bine ce presupune plata taxelor și impozitelor.

Ca freelancer la început de drum, este important să fii proactiv, astfel încât să iei decizii responsabile pentru viitorul tău. Folosește-te de ideile din acest articol și protejează-ți viitorul ca să-ți poți construi viața pe care ți-o dorești.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2023 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.