Un lider eficient este cel care inspiră și îmbunătățește potențialul celor din jur. Leadershipul bazat pe autoritate și control a fost modelul tradițional pentru mulți ani, dar în lumea rapidă și în continuă schimbare de astăzi, acesta nu mai este productiv. Astfel de stiluri de leadership au tendința de a împiedica creativitatea și inovația, lăsând membrii echipei să se simtă neimplicați și neîmpliniți.

Dar cum poți să devii un lider care îi motivează pe cei din jur să se dezvolte? Un prim pas este să îți cunoști propriile puncte tari și să le pui în valoare. Îți arătăm în acest articol cum vei beneficia de pe urma autoreflecției, apoi vom explora mai multe sfaturi pentru a deveni un lider care inspiră și motivează echipa să atingă performanțe remarcabile.

Practică introspecția

Cunoașterea propriilor puncte forte este esențială pentru a fi un lider care inspira, deoarece te ajută să-ți clarifici direcția și să-ți dezvolți viziunea. Prin introspecție regulată, rămâi autentic și eviți riscul de a imita alți lideri pe care îi admiri. Programează-ți regulat timp pentru reflecție, concentrează-te pe un singur aspect la un moment dat, fii sincer cu tine însuți și adaptează-te continuu.

Oferă și cere feedback

O unealtă crucială în trusa oricărui lider care-și dorește să inspire este feedback-ul. Oferă-l într-un mod constructiv și-ți vei ajuta membrii echipei să-și identifice punctele tari și pe cele slabe, conducând, în final, la rezultate bune pentru întreaga organizație.

Cu toate acestea, este important să exersezi oferirea feedback-ului pe tot parcursul anului, și nu doar în perioada evaluărilor, astfel încât să devii mai eficient în acest proces. Programele Leadder pot fi un instrument valoros în creșterea abilităților de comunicare și învățarea modalităților de abordare a discuțiilor cu colegii despre comportamentele care necesită îmbunătățiri, dar și despre cele care aduc rezultate pozitive și trebuie menținute.

Citeste si:
Unul dintre liderii Hamas, ucis în Beirut într-un atac atribuit...
Unul dintre liderii Hamas,...

Cere, la rândul tău, feedback și utilizează-l pentru a-ți îmbunătăți performanțele - îi vei inspira și pe ceilalți să procedeze astfel.

Dezvoltă-ți talentul de povestitor

Mesajele transmise prin intermediul poveștilor sunt mult mai eficiente în a inspira și a motiva oamenii decât mesajele prezentate doar sub formă de informații și fapte. Poveștile au puterea de a capta atenția și de a stimula imaginația și emoțiile oamenilor. Comunică-ți ideile într-un mod captivant și interesant, iar acest lucru îi va face pe oameni să-și amintească și să aplice mai ușor aceste idei.

În plus, povestirea este o modalitate de a-i face pe oameni să se simtă mai aproape și mai conectați cu tine ca lider. Oamenii sunt mult mai dispuși să te asculte și să acționeze atunci când vă unește o conexiune emoțională.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

Cunoaște-ți echipa

Este important ca în mediul de lucru să acorzi timp pentru a-i cunoaște pe ceilalți. Înțelegând valorile și modul de lucru al colegilor tăi, poți găsi modalități unice de a-i inspira. Oamenii sunt motivați de lucruri diferite, iar înțelegerea personalităților individuale din echipa ta poate ajuta la ajustarea stilului de leadership în colaborarea cu aceștia.

Caută inspirație

Dacă vrei să inspiri, trebuie să fii, la rândul tău, inspirat. Inspirația hrănește entuziasmul, iar acesta stă la baza autenticității tale. Citește biografiile altor lideri inspiraționali din diferite industrii, culturi și discipline, urmărește-le prelegerile și observă cum ei își transmit mesajele și își motivează audiența. Astfel, poți să înveți de la ei și să-ți dezvolți propriul stil de lider.

Citeste si:
7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
7 sfaturi pentru hrănirea...

Devenirea unui lider care inspira nu este un proces ușor sau rapid. Este nevoie de mult timp, efort și dedicare pentru a-ți dezvolta abilitățile de leadership, precum și pentru a-ți cunoaște echipa și a-ți găsi propria voce. Încearcă să-ți creezi permanent oportunități de creștere, să vezi eșecurile ca pe oportunități de învățare și să experimentezi pentru a-ți îmbunătăți performanțele. Cu perseverență și voință de a învăța și de a crește, poți deveni o sursă de inspirație pentru echipa ta și poți conduce spre succes în orice domeniu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Mai 2023 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.