Ultimii trei ani au schimbat total percepția angajaților asupra locului de muncă. De asemenea, dinamica angajat-angajator a suferit numeroase schimbări, în special datorită dezvoltării sistemului hibrid de muncă. Angajații și-au dat seama că ar prefera să păstreze echilibrul dintre viața personală și cea profesională, de care au fost mai conștienți când au lucrat de acasă. În același timp, și-ar dori și să interacționeze cu restul angajaților, fizic. Cum poate fi împăcată dorința de flexibilitate a angajaților cu performanța la locul de muncă?

Iată patru tendințe de pe piața muncii, de care merită să ții cont ca manager și pe care ți le vom prezenta în continuare.

1. Principalul beneficiu al sistemului hibrid este interacțiunea directă cu colegii

Potrivit unui studiu realizat în anul 2022, de Genesis Property, companie fondată de antreprenorul Liviu Tudor, 53,4% dintre angajații români consideră că interacțiunea cu colegii în afara biroului crește coeziunea echipei și productivitatea pe termen lung.

Știai că productivitatea la locul de muncă este influențată în mare parte de dinamica echipei și de starea de bine a angajaților? Acestea se pot obține în special în timpul interacțiunii face to face. Astfel, este nevoie de spații dedicate și de birouri care să încurajeze oamenii să lucreze și din alt loc în afară de confortul casei și totodată să se simtă în siguranță din toate punctele de vedere.

Interacțiunea în lumea reală, nu doar în online, are rolul de a suda relațiile colegiale. Comunicarea este mai ușoară, fără posibilitatea de a închide camera web și de a nu vedea expresiile celuilalt sau de a interpreta tonul vocii. În plus, interacțiunea directă poate încuraja și colegii de muncă să iasă împreună în pauze și astfel să se împrietenească, găsind subiecte de interes comun. Toate acestea au efecte benefice și asupra productivității companiei.

2. Angajații doresc flexibilitatea de a lucra de acasă sau de la birou

Conform unui studiu realizat anul trecut (1031 respondenți din toată țara), patru din zece angajați români consideră că un sistem hibrid de lucru (3-4 zile pe săptămână la birou) va fi trendul pentru anul 2023, iar mai bine de 25% preferă un sistem de lucru cu 1-2 zile pe săptămână la birou. 25% dintre angajați cred că munca de la birou va fi preferată și anul acesta și doar 7% consideră munca remote ca o tendință în 2023. Astfel, se poate trage concluzia că peste jumătate dintre angajați preferă un sistem de lucru flexibil, cu program atât de acasă, cât și de la birou.

Citeste si:
Ferrari prezintă noul SF90 XX Stradale: motor hibrid de 1030 de cai...
Ferrari prezintă noul SF90 XX...

3. Spațiile de birouri vor fi regândite

Conform aceluiași studiu realizat de către Genesis Property, angajații români își doresc să revină la birou, însă au așteptări diferite de la angajatori. Astfel, 48,7% dintre respondenți își doresc spațiu și facilități mai bune decât în trecut, 32,1% vor mai multe opțiuni de petrecere a timpului liber alături de colegi, iar 26,4% dintre respondenți doresc ca angajații să fie ajutați să se integreze mai bine în echipă. De asemenea, mai bine de jumătate dintre angajați vor parcuri și spații verzi lângă birou, o treime dorește activități de recreere și un sfert ar vrea ca în proximitatea biroului să existe cafenele și restaurante.

4. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională începe să primeze

Nu în ultimul rând, este adus în discuție și echilibrul dintre viața personală și cea profesională, modul în care se poate atinge acesta. Pandemia a adus în atenția tuturor oamenilor o preocupare tot mai mare pentru sănătatea fizică și cea psiho-emoțională. Angajații au nevoie și își doresc un program de lucru care să le permită îmbinarea vieții personale cu viața profesională. Epuizarea la locul de muncă se poate răsfrânge și asupra vieții personale, astfel că oamenii sunt mai atenți la ceea ce le este oferit de către angajatori.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Așadar, un sistem de muncă hibrid reprezintă tendința anului 2023 în rândul angajaților români, iar beneficiile acestuia sunt de necontestat: de la păstrarea unui echilibru între viața personală și cea profesională și până la creșterea productivității.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.