Majorarea impozitului pe dividente, contribuții mai mari la sănătate și pensii, cât și taxarea profitului în loc de cifra de afaceri sunt câteva dintre modificările fiscale din 2023. Efectele vor fi resimțite în întreaga economie, avertizează specialiștii în fiscalitate, care transmis că urmează un nou val de scumpiri.

Modificările fiscale au adus noi scumpiri în 2023

Cine face vizite dese la saloanele de înfrumusețare trebuie să se aștepte la tarife mai mari în acest an. Patronii au de plătit taxe mai mari pentru salarii, dar și un impozit crescut pe dividente, de la 5 la 8%.

„Anual, preţul produselor creşte, dar nu o creştere atât de mare cum a fost anul acesta. Cumva nici nu vrem să renunţăm la calitatea serviciului şi nici a produsului. Asta înseamnă cumva că va trebui să găsim un echilibru”, a spus hairstylistul Georgiana Neagu pentru Observator.

Experții în fiscalitate admit că majorările de taxe și impozite vor fi resimțite și de către clienții acestor firme. În medie, bunurile și serviciile lor s-ar putea scumpi în 2023 cu 25%.

„Multe dintre taxe, impozite se calculează în funcţie de salariul minim şi aş începe cu CAS şi CASS-ul. Dacă în 2022 sănătatea era 3.060 de lei, la o cotă maximă de venituri sănătatea ajunge la 7.200 de lei, şi dacă vorbim despre pensie - aceasta creşte de la 7.650 de lei la 16.500. Cam astea sunt creşterile din punctul acesta de vedere, al sănătăţii şi a pensiei", a declarat consultantul fiscal Valentina Saygo pentru sursa menționată.

Contribuții duble la sănătate pentru contractele pentru drepturi de autor

Tot din 2023, contractele pentru drepturi de autor, dar și cele ale persoanelor fizice autorizate vor avea contribuții duble la sănătate. Sunt schimbări care îi vizează și pe cei care au microîntreprinderi.

De asemenea, de anul acesta dispare cota de 3% pentru impozitul pe venit și, ca să plătească un impozit de 1%, angajatorii trebuie să îndeplinească și alte condiții.

„Antreprenorii trebuie să aibă minim un salariat cu normă întreagă, se modifică plafonul de cifră de afaceri; se micşorează de la un milion de euro la 500 de mii de euro”, a completat Valentina Saygo.

„O serie de persoane care lucrau înainte pe microîntreprinderi şi erau taxate la venit sunt taxate acum la profit. Cineva care făcea în jur de 4.500 de lei - după toate taxele rămânea cu 3.900 de lei. Acum rămâne cu 2.900 de lei”, a declarat deputatul Cătălin Teniţă, care a depus și un proiect de lege prin care cere eliminarea noilor taxe și impozite.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Cert este că, spun experții: „Într-o perioadă de recesiune, nu se umblă la taxe și impozite. Asta este știută și scrisă în cărțile elementare de economie”, a adăugat Valentina Saygo. Specialiștii prognozează că modificările aduse codului fiscal vor scoate din piață mai multe firme și start-up-uri care nu vor putea suporta cheltuielile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.