Centrul pentru Cercetare Economică și Afaceri (CEBR) a transmis că economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023. Anul nou aduce creșteri de prețuri și dobânzi tot mai mari. 

Bloomberg: Economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023

Cercetarea arată că lumea se confruntă cu o recesiune în 2023. Costurile noi ale împrumuturilor, menite să combată inflația, determină o serie de economii să se contracte. În clasamentul anual al Ligii Economiei Mondiale, compania britanică de consultanță a menționat că economia mondială a trecut pentru prima dată 100.000 de miliarde de dolari în 2022, dar va stagna în 2023, pe măsură ce factorii de decizie politică vor continua lupta împotriva creșterii de preț.

Conform directorului și șefului departamentului de previziuni ale CEBR, Kay Daniel Neufeld, „este probabil ca economia mondială să se confrunte cu recesiunea anul viitor, ca urmare a creșterilor ratelor dobânzilor ca răspuns la creșterea inflației”.

„Bătălia împotriva inflaţiei nu este încă câştigată. Ne aşteptăm ca bancherii centrali să rămână pe poziţii în 2023, în ciuda costurilor economice. Costul reducerii inflaţiei la niveluri mai confortabile este o perspectivă de creştere mai slabă pentru o serie de ani de acum încolo", se mai arată în raport.

Concluziile specialiștilor sunt mai negre decât prognozele recente ale Fondului Monetar Internațional. Această instituție a acertizat în luna octombrie că peste o treime din economia mondială se va contracta și există o șansă de 25% ca PIB-ul mondial să crească cu mai puțin de 2% în 2023, ceea ce definește ca fiind o recesiune globală, notează Bloomberg.

Cum va fi în România?

„Există tensiuni în economie în plan național, există tensiuni în economia europeană, există tensiune si in economia globală. Am auzit discuții care făceau trimitere către recesiune. Există semnale, indici, opinii și argumente în sensul acesta. Cred că în ceea ce privește România nu se va pune încă problema unei recesiuni. Probabil că vom vedea o încetinire. De fapt, probabilitatea unei încetiniri a economiei cred că este suficient de mare încât să nu o ignorăm.

Citeste si:
Horoscopul lunii Noiembrie 2023: Află ce îți rezervă astrele în...
Horoscopul lunii Noiembrie...

Este și firesc să se întâmple așa, mai ales dacă ne gândim la relația strânsă dintre economia României și cea a Germaniei, care, conform estimărilor Fondului Monetar din octombrie, va intra în recesiune. Va fi un soi de mild recession, o contracție de minus 0,3 % . Astfel, referitor la 2023 vedem o încetinire.

2023 va fi și anul rezilienței. Anul în care atât cetățenii, cât și companiile vor trebui să demonstreze că și-au făcut bine calculele și să reușească să treacă prin acest an. Nu va fi neapărat dificil, dar nu va fi nici ușor. Pe de altă parte, deoarece asumțiile cum că dinamica prețurilor a atins un vârf și acolo va rămâne nu sunt neapărat cele mai corecte. Adică putem să avem în vedere că vom mai asista la spike-uri, la creșteri pe pe zona de prețuri.

Citeste si:
Horoscopul lunii Octombrie 2023: Află ce îți rezervă astrele în...
Horoscopul lunii Octombrie...

Asta ar putea să aducă reacții din partea autoritatii lor monetare, adică o continuare a întăririi politicii monetare insă in termeni moderati si cu frecventa mai redusa. Probabil că se va întâmpla așa, însă nu știu dacă va fi neapărat cea mai fericită reacție. Asta pentru că eu cred că suntem la momentul la care nu mai putem să facem mare lucru în zona de prețuri utilizând instrumentul ratei dobânzii de politică monetară.

În proporție de 75- 80 % dinamica prețurilor este explicată sau determinată de alți factori decât cei de natură monetară. Prin urmare, e un exemplu mai vechi, nu neapărat cel mai bun, dar câtă vreme te-ai lovit la mână și te bandajezi la picior, nu aștepta să te vindeci la mână”, a declarat Florian Libocor, BRD, conform HotNews.

Citeste si:
Horoscopul lunii Septembrie 2023: Află ce îți rezervă astrele în...
Horoscopul lunii Septembrie...

Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: Nu avem prea multe argumente să susținem că economia românească va intra într-o recesiune

„În primul rând, fotografia momentului nu este una deloc rea. Dacă ne uităm la creșterea economică, avem într-adevăr o decelerare. Am avut în primul trimestru pe date anuale peste 6 % creștere economică, în al 2-lea trimestru am avut peste 5%, în al treilea trimestru am avut 4 % .

Vedem o continuare a acestei tendințe de încetinire și în trimestrele următoare. Proiecția noastră pentru tot anul e de 4,5% creștere economică în 2022, poate chiar ușor mai jos cu 4,2-4,3% conform estimării noastre actualizate. Iar pentru anul viitor vedem un 2,3 % creștere economică. Toate proiecțiile instituțiilor internaționale arată o încetinire mai mult decât semnificativă la nivelul economiei globale, în particular în Europa. Vedem proiecții pentru țările vestice, în special Germania, care arată chiar un risc iminent de recesiune.

Citeste si:
EXPERIENȚE UNICE LA UNTOLD 2023
EXPERIENȚE UNICE LA UNTOLD 2023

Nu cred că putem discuta în acest moment, nu avem argumentele sau nu avem prea multe argumente să susținem că și economia românească va intra într-o recesiune. În al doilea rând, ați văzut că și în SUA, chiar dacă au avut 2 trimestre de contracție n-a zis nimeni că a fost recesiune până nu confirmă NBER- National Bureau of Economic Research că a fost recesiune.

Ideea e că a proclama recesiunea după 2 trimestre consecutive de scădere e destul de riscant. Cred că putem vorbi despre o deteriorare a performanței economice- acesta este cuvântul cel mai potrivit.

Avem de asemenea incertitudini foarte mari la orizont. Nu știm ce se întâmplă lângă noi, în Ucraina, nu știm ce se întâmplă la nivelul economiei europene. Sunt țări precum Germania, cu care noi avem relații comerciale foarte mari, care în mod inevitabil vor avea dificultăți economice mari, pentru că au un model economic care e puternic pus la îndoială de noul preț la energie.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Decembrie 2022 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.