În zilele noastre, recrutarea și retenția personalului sunt provocări din ce în ce mai mari. Oamenii își caută slujbe bine plătite, cu beneficii extrasalariale consistente.

Fluctuația de pe piața muncii a determinat angajatorii să fie din ce în ce mai creativi în ceea ce privește bonusurile ce completează salariile de bază. Fidelizarea angajaților se face oferind de la zile în plus de concediu de odihnă pe an, card bonuri de masa până la vouchere de vacanță. Care ar fi beneficiile pe care un angajator le-ar putea oferi salariaților?

Tichetele de masă

Cele mai populare și mai la îndemână beneficii extrasalariale sunt bonurile de masă. În zilele noastre sunt multe companii care oferă acest avantaj. Acestea se distribuie pe carduri de bonuri, care pot fi folosite în majoritatea supermarketurilor și a magazinelor alimentare. Valoarea lor diferă în funcție de posibilitățile financiare ale fiecărei companii. Din punct de vedere fiscal, acestea se comportă ca o alocație individuală de hrană zilnică și au fost create pentru achiziționarea de produse alimentare, conform Legii nr. 165/2018 privind biletele de valoare.

Flexibilitatea programului de lucru

Pandemia a adus cu ea o nouă metodă de lucru. Mulți dintre potențialii angajați găsesc mai atractiv un program de lucru flexibil, în locul beneficiilor extrasalariale. O parte dintre aceștia, la interviuri, cer lucru de acasă sau hibrid. Dacă angajatorul accept propunerea, ideal ar fi să se asigure că este respectată norma de lucru de 40 de ore pe săptămână.

Asigurări de sănătate sau pachete medicale

Un alt beneficiu oferit angajaților ar putea fi un abonament sau un pachet de servicii medicale basic sau complet la o clinică privată. Un astfel de avantaj influențează pozitiv angajatul, este și în avantajul angajatorului, deoarece clinicile private au program și seara, iar astfel se reduce lipsa de la locul de muncă, dar ajută și la îmbunătățirea imaginii angajatorului.

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Traininguri și cursuri de perfecționare

Un alt lucru care poate aduce satisfacție în rândul angajaților sunt trainingurile și cursurile de specializare la locul de muncă. Și aici sunt avantaje de ambele părți. Angajatul își dezvoltă capacitățile profesionale, iar angajatorul va avea personal calificat. În zilele noastre, se pot face astfel de cursuri și online, pe platformele de specialitate.

Beneficii, prime și bonusuri

Angajatorii pot alege să ofere viitorilor angajați diferite beneficii, atât la locul de muncă cât și în afara programului.

Telefoanele mobile cu abonamente avantajoase sunt, de asemenea, printre cele mai des întâlnite beneficii. La acestea se pot adăuga mașina de serviciu, cu decontarea totală sau parțială a combustibilului, softuri de lucru performante și laptopuri pe măsură. Abonamentele pentru telefoanele de serviciu sunt neimpozabile, iar angajatorii își pot deduce aceste costuri.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Primele și bonusurile de performanță sunt alte stimulente ce motivează constant angajații. Acordarea acestora are un cadru legal și pot fi acordate lunar, trimestrial sau anual, în funcție de cum decide angajatorul și de proiectele pe care le au angajații și performanțele lor.

Voucherele de vacanță

Unul din momentele preferate de angajați este concediul de odihnă. Angajatorul poate opta să ofere prime sau tichete de vacanță. Diferența dintre ele este că primele de vacanță pot fi folosite și în străinătate, iar voucherele doar în țară, pentru turism intern.

Alte beneficii

În funcție de mediul de lucru , mai pot fi oferite petreceri la birou sau în oraș, teambuilding-uri cu echipa, în weekenduri prelungite sau zile de lucru scurte.

Alte avantaje ar mai putea fi înscrierile la biblioteci online pentru cei care își doresc să citească, abonamente la sălile de sport pentru iubitorii de mișcare, gustări sănătoase cu fructe proaspete, pentru creșterea energiei, întâlniri unu la unu cu managerul companiei și tot felul de alte beneficii de acest gen.

Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Siguranța și fericirea angajatului la locul de muncă este o provocare a zilelor noastre pentru fiecare angajator. Salariații au nevoie de atenție și apreciere iar angajatorii de oameni buni, serioși, calificați și eficienți.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.