Marii investitori ai lumii ocolesc România și aleg, de cele mai multe ori, să deschidă fabrici și uzine la vecinii noștri. De vină sunt infrastructura, forța de muncă și lipsa de viziune. O demonstrează și cel mai recent exemplu din industria auto, sector în care un gigant chinez va deschide o fabrică de 7 miliarde de euro în Ungaria, nu la noi.

România e ocolită de marile investiții. Un gigant chinez deschide fabrică de 7 miliarde de euro în Ungaria

Un producător chinez de baterii pentru mașini electrice, cel mai mare din lume, a anunțat că investește peste 7 miliarde de euro în deschiderea unei fabrici la nici o sută de kilometri de România, în Ungaria.

„România, în anii anteriori, nu a fost interesată de câteva sectoare de activitate critice, aş putea spune", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Din anul 2007, la intrarea în Uniunea Europeană, nu am mai atras niciun producător auto. Alexandra Smedoiu, CFA România, spune ce ar fi de făcut în această situație:

„Să ne concentrăm pe marile lucrări de infrastructură, astfel încât să eliminăm acest dezavantaj care, uneori, ne descalifică de pe lista investitorilor străini şi, în al doilea rând, să investim cât mai mult în educaţie”.

Între timp, ministrul Economiei spune că a pregătit o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Este vorba despre 300 de milioane de euro, bani care pot fi încasați din luna septembrie a anului curent.

„Discuţiile pe care le avem în acest moment sunt cu companii care doresc să investească în domeniul bateriilor electrice, cu companii care doresc să investească în producţia de echipamente pentru instalaţii de căldură şi produse industriale din domeniul bunurilor de larg consum", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

„O ameninţare foarte mare apare cu o lipsă a unei strategii referitoare la energie; energia devenind o componentă foarte importantă în costuri", a spus Constantin Damov, antreprenor, pentru Observator.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Un alt factor important este forța de muncă. „Dacă acum 15-20 de ani nu se punea problema disponibilităţii foţei de muncă, deja acum investitorii se uită foarte atent la numărul de absolvenţi pe mia de locuitori în anumite zone, la pregătirea necesară”, a adăugat Alexandra Smedoiu, CFA România.

În ultimii cinci ani, în țara noastră s-au deschis doar patru fabrici, cu o valoare de peste 100 milioane de euro, construite de la zero. Toate acestea sunt rezultatul unor investiții străine.

În ultimii doi ani, aproape 6 mii de firme mai mici, cu capital străin, au investit în România, preponderent în servicii financiare și asigurări, industrie și comerț, potrivit datelor oficiale.

Amintim că, din 2021, Guvernul nostru limitează participarea la licitații a unor firme din afara Uniunii Europene cu care nu există acorduri comerciale, pentru un control mai bun al investițiilor.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.