În contextul pandemiei de COVID-19, o mulțime de obiceiuri au fost complet schimbate, nu doar pe plan personal, ci și profesional. Am fost cu toții nevoiți să ne adaptăm noilor condiții, însă a fost în același timp și o oportunitate de a reevalua modul în care ne raportăm la ce înseamnă pentru noi mediul de lucru și care este cea mai potrivită formulă de a fi eficienți. Majoritatea angajaților au trecut la lucrul online, iar această practică nu s-a încheiat odată cu ridicarea restricțiilor și revenirea la situația de dinainte de pandemie.

Siguranța la locul de muncă este principalul criteriu pe care angajații îl iau în considerare atunci când aleg o anumită companie, iar angajatorii și-au schimbat complet abordarea și încep treptat să înțeleagă faptul că este important să pună la dispoziția angajaților un mediu de lucru în care aceștia se simt confortabil, chiar dacă au ales un sistem de lucru hibrid. Acest lucru nu înseamnă strict echipamente corespunzătoare pentru a-și îndeplini sarcinile, ci și un mediu curat și sănătos.

Un mediu de lucru motivant înseamnă afaceri de succes

Odată cu întoarcerea la birou, angajații trebuie să se adapteze la noile schimbări, iar companiile au realizat faptul că este nevoie de inovație în materie de cultură socială și corporativă. Chiar dacă am revenit la starea de fapt de dinainte de pandemie, majoritatea companiilor încurajează și susțin munca hibrid, în care angajații lucrează de la birou doar câteva zile pe săptămână. În aceste condiții, angajatorii și dezvoltatorii de clădiri de birouri lucrează împreună pentru a găsi soluții cât mai sustenabile pentru a avea spații de lucru în care angajații să se simtă în siguranță.

În acest context, Novo Park, proiectul al omului de afaceri Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, va oferi angajaților și companiilor o nouă abordare a locurilor de muncă sub numele YUNITY Park. Parcul de afaceri include spații de co-working și co-living, un centru de conferințe cu o capacitate de 540 de locuri, o cafenea-restaurant de 190 de locuri, zone de divertisment, fitness și locuri special amenajate pentru socializare și relaxare.

Birourile viitorului înseamnă, pe lângă confort și funcționalitate, și crearea unui mediu în care angajații se simt protejați din punct de vedere sanitar. Chiar dacă eram și înainte conștienți de aceste lucruri, pandemia a fost o ocazie în plus de a realiza faptul că angajații iau în considerare mai multe criterii atunci când aleg un loc de muncă, pe lângă salariu și beneficii.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

Spațiile de lucru moderne oferă angajaților zone de birouri și zone comune de relaxare la cele mai înalte standarde. Este însă necesar să ne gândim și la starea mentală a oamenilor și să le oferim acces la lumină naturală, aer curat și facilități care contribuie nu doar la starea de lor bine, ci și la dezvoltarea lor profesională, motivație și eficiență.

Cum putem crea biroul hibrid al viitorului

Pentru o mare parte din angajatori și angajați, modul de lucru hibrid este formula ideală din punct de vedere al eficienței și costurilor. Angajații nu mai petrec mult timp în trafic încercând să ajungă la birou printr-un oraș supra-aglomerat, economisesc carburant și, un aspect foarte important, contribuie la menținerea unui aer curat în orașe și la protejarea mediului înconjurător.

Citeste si:
Cum să îți protejezi viitorul dacă ești freelancer la început de...
Cum să îți protejezi viitorul...

Pentru companii, acest nou mod de lucru înseamnă eforturi suplimentare și regândirea clădirilor de birouri, cu accent pe asigurarea unui mediu sănătos, funcțional și cât mai atrăgător. Este important ca momentele pe care angajații le petrec la birou să fie considerate ca fiind găzduite de o a doua casă, în care se simt confortabil și în siguranță.

De aceea, planificarea clădirilor de birouri și cea urbană trebuie să fie în conformitate cu recomandările și standardele de protecție sanitară, pentru a putea asigura angajaților un mediu cât mai potrivit pentru a se dezvolta profesional și pentru a reveni cu drag la birou. Siguranța se referă nu doar la construcția rezistentă a unei clădiri, ci și la starea de bine a angajaților.

Construcția ansamblurilor de birouri a luat amploare în ultimii ani, așa că este momentul ca dezvoltatorii imobiliari și companiile să aplice toate măsurile de protecție pentru ca angajații să beneficieze de medii de lucru la cele mai moderne standarde. De asemenea, investiția în astfel de spații de lucru contribuie la imaginea companiei și la atragerea și reținerea angajaților motivați și valoroși.

Citeste si:
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, decizii importante legate...
Anamaria Prodan și Laurențiu...

Munca hibrid este deja o parte integrantă din viața noastră, iar întoarcerea la birou în acest sistem este o practică adoptată din ce în ce mai mult de către angajatori din diverse industrii. De aceea, este important ca angajații să revină cu plăcere la locul de muncă, într-un mediu cât mai sigur, funcțional și confortabil, în care protecția sanitară și starea de bine sunt în centrul preocupărilor angajatorilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.