După doi ani de pandemie și transformarea locurilor de muncă, companiile planifică marea reîntoarcerea la birou. Cum va arăta însă noul normal?

Ianuarie 2022 trebuia să fie marea întoarcere la birou pentru multe companii din toată lumea, dar noile variante de COVID-19 au amânat și acest moment. De asemenea, din ce în ce mai multe companii, pe lângă măsurile anunțate la nivel guvernamental, vor cere angajaților să fie vaccinați cu 3 doze pentru a putea să lucreze la birou. Astăzi, acest normal va însemna echipe distribuite acasă și la birou, care să se bucure de avantajele ambelor posibilități.

Conform unui studiu realizat în august 2021, citat de New York Times, două treimi din organizații vor amâna întoarcerea totală la birou în 2022, dar vor lua măsuri pentru a permite accesul angajaților.

De asemenea, Cushman & Wakefield, una dintre cele mai mari companii de real estate din lume, vorbește despre februarie 2022 ca de un punct esențial când vaccinarea la nivel mondial va fi la un nivel mulțumitor, Valul 5 al pandemiei va fi trecut, iar companiile vor începe să facă proiecții despre întoarcerea la birouri.

La nivelul celor mai mari companii din lume, Airbnb a ales data de septembrie 2022 pentru întoarcere, Amazon a lăsat la alegerea managerilor de departament acest moment, Apple a amânat data de decembrie 2021 și a anunțat că va lua o decizie ulterioară, Asana își cheamă angajații cel mai devreme la birou în februarie 2022.

În plus, datele arată că modul în care se lucra la începutul lui 2020 nu se mai aplică. Abigail Marks, profesor ce studiază viitorul muncii la Newcastle University Business School spunea pentru BBC că modelul săptămânii de 5 zile și 40 de ore care a apărut în timpul Revoluției Industriale nu se mai aplică, mai ales din cauza conexiunii online și a videoconferințelor.

„Soluția ar putea fi o săptămână de lucru de 4 zile, ore condensate, un model hibrid de lucru pentru a duce la o mai bună sănătate mentală a angajaților”, consideră aceasta.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Cu toate acestea, cum atragi angajații la birou în noul normal din 2022?

Un birou curat

Este esențial ca birourile să fie exemple de curățenie, dacă vorbim de acele joburi care se fac la corporație, în fața unui calculator. Așadar, companiile vor trebui să investească în servicii de curățenie și reamenajare eficiente.

Spațiu suficient

Un alt aspect important este cel al spațiului. Chiar dacă angajații sunt vaccinați, iar valurile pandemiei trec, oamenii s-au obișnuit să aibă spațiu personal suficient, așadar birourile înghesuite nu vor mai fi o soluție. Iar trendul numit „Marea Demisie”, adică angajați care renunță la joburile lor în pandemie, a devenit pericol pentru fiecare firmă.

Soluții de dezinfectare permanente

Angajații vor simți nevoia să fie protejați de coronavirus sau de orice alt virus. Își vor aminti de pandemie și de faptul că riscurile au fost mari. Din acest motiv companiile trebuie să investească în oferirea unui spațiu de lucru sigur, să aibă la dispoziție permanent săpun și dezinfectanți pentru angajați, măști de protecție și distanțare socială.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

Beneficii personalizate

Un alt lucru important în 2022 este faptul că angajații nu mai au doar așteptări financiare. Ei vor de la companii beneficii personalizate în funcție de nevoile lor. Un angajat cu doi copii va avea nevoie de alte beneficii față de un angajat de 21 de ani fără nicio responsabilitate. Așadar, angajatorii și departamentele de HR trebuie să se concentreze pe beneficii personalizate pentru fiecare persoană.

Orar flexibil și muncă hibridă

În funcție de fiecare departament, companiile vor trebui să stabilească un orar de muncă hibrid care să se adapteze la nevoile angajaților. Astfel, firmele vor trece prin dificultatea de a avea angajați care lucrează de acasă, din alte orașe sau de la birou. De asemenea, începutul va fi hibrid cu 2-3 zile pe săptămână la birou în echipe restrânse.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Februarie 2022 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.