Un credit de nevoi personale îți poate asigura o finanțare generoasă. În paralel, un împrumut rapid poate fi o soluție dacă ai nevoie urgent de o sumă mai mică. Aceasta nu este singura diferență dintre cele două tipuri de produse financiare, iar pentru a lua o decizie înțeleaptă trebuie să fii atent la mai multe aspecte.

Fiecare soluție de creditare îți poate aduce o serie de avantaje și dezavantaje. Înainte de alege un anumit împrumut, ar fi bine să iei în considerare câteva sfaturi:


  • Calculează suma precisă de care ai nevoie. Încearcă să nu iei de la bancă sau IFN mai mult decât îți trebuie, întrucât o rată mai mare ți-ar putea crea probleme pe viitor.


  • Optează pentru o perioadă de rambursare care să-ți ofere o anumită relaxare financiară.


  • Fă o trecere în revistă a condițiilor de eligibilitate pe care trebuie să le respecți pentru accesarea creditului.


Ce sumă vrei să împrumuți?

Poți alege un anumit credit în funcție de acest criteriu. Dacă ai de gând să accesezi o finanțare mai consistentă, un credit de nevoi personale îți poate oferi până la 130.000 de lei, pe o perioadă de maximum 5 ani până la ultima scadență. Dobânda ți se poate reduce dacă, de exemplu, alegi să-ți încasezi salariul la banca respectivă sau în cazul în care dorești și o asigurare de viață.

La polul opus, un credit rapid prevede o finanțare mai modestă. În cele mai multe cazuri, poți obține până la 2.000 sau 4.000 de lei, urmând să ai la dispoziție fie câteva săptămâni, fie câteva luni pentru a rambursa creditul. Unele IFN-uri acordă și împrumuturi mai mari, de până în 40.000 de lei, acceptând și o perioadă de rambursare similară creditului de nevoi personale, respectiv de până la 5 ani.

Pe piața nebancară vei găsi și oferte privind acordarea primului credit rapid fără dobândă. Însă, dacă nu-ți respecți angajamentele de plată, așteaptă-te la dobânzi penalizatoare usturătoare și la un nivel al DAE ce depășește chiar și 7.500%.

Criteriile pe care trebuie să le bifezi

Poți aplica pentru un împrumut de nevoi personale în cazul în care te poți baza pe venituri stabile dovedibile. Totodată, este necesar să ai și o vechime de minimum 3 luni la actualul angajator, cu care să ai încheiat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Contează și vechimea totală în muncă, respectiv să nu fie mai mică de 1 an.

Citeste si:
Programul Noua Casă continuă și în 2023. Anunțul făcut de...
Programul Noua Casă continuă...

Dacă nu respecți condițiile minime de eligibilitate ale băncilor, poți aplica pentru acordarea unui credit rapid de la IFN-uri, criteriile fiind mult mai lejere. În linii mari, devii eligibil dacă ai cetățenie română, ești major și poți dovedi că situația financiară îți permite susținerea creditului. Unele IFN-uri te pot accepta drept client și dacă ai o vechime de o lună la jobul actual, dacă lucrezi în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată ori dacă obții un venit de 300 lei/lună sau indemnizație de șomaj tehnic.

Ce se întâmplă dacă ai fost raportat la Biroul de Credit

Obținerea unui credit de nevoi personale este influențată și de istoricul tău de plată. Dacă ai avut un comportament responsabil, fără restanțe sau întârzieri la achitarea altor rate, devii eligibil pentru un nou împrumut bancar. În caz contrar, te poți aștepta și la refuzuri de finanțare sau la condiții de acordare mai anevoioase.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

Situația este diferită în cazul împrumuturilor rapide. De regulă, IFN-urile nu te descalifică de la acordarea unui astfel de credit dacă figurezi în evidențele Biroului de Credit sau dacă ai poprire pe conturi.

Folosește Sortter pentru a compara împrumuturile

Alegerea celui mai bun credit devine mult mai ușoară cu ajutorul platformei de comparare Sortter. Ținând cont de suma pe care o introduci și de perioada în care îți dorești creditarea, Sortter îți oferă toate informațiile necesare despre creditele care îndeplinesc criteriile tale. Trebuie doar să compari ofertele primite și astfel descoperi împrumutul cel mai avantajos.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.