Avem obiceiul ca si o depreciere de doi bani, si la propriu si la figurat, sa fie trecuta la capitolul recorduri, alarma, apocalipsa si tot ce vrei, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.

"Probabil cel mai vizibil barometru al existentei unor dezechilibre fundamentale, precum deficitul de cont curent, dar si al schimbarii de sentiment, al perceptiei, inclusiv din cauza unor factori emotionali, este piata valutara. Iar evolutiile recente de pe aceasta piata, inclusiv cele la nivel regional, sunt relevante. Eu spun relevante si nu am spus niciodata alarmante. Dar vedeti, avem obiceiul ca si o depreciere de doi bani, si la propriu si la figurat, sa fie trecuta la capitolul recorduri, alarma, apocalipsa si tot ce vrei. Noi la banca centrala ne mentinem opinia ca o corectie a deficitului extern, necesara, cand se va intampla nu se va putea face doar prin deprecierea cursului de schimb si am sa revin pe chestia asta. Cred ca nici nu e bine daca ne uitam din ce e facut dezechilibrul, pentru ca daca avem deficit fiscal de 4,4% si deficit extern de 5,5% si stim bine noi specialistii ecuatia ca deficitul extern e deficitul guvernamental, adica cel fiscal plus cel privat, neguvernamental, apoi ce facem? Ne adresam la 1%, deficitul privat, cu cursul de schimb?", a explicat Mugur Isarescu.

El a precizat ca deficitul extern al sectorului privat este finantat autonom si ca trebuie sa ne adresam deficitului guvernamental daca vrem reducerea deficitului extern, iar o depreciere a cursului nu face decat sa majoreze deficitul guvernamental, scrie Agerpres.

"Incarca povara finantarii deficitului (o depreciere a cursului - n.r.), avem povara mare a finantarii deficitului, la fel ca si o majorare a dobanzilor. Noi la banca centrala ne mentinem opinia ca o corectie a deficitului extern trebuie facuta in principal prin corectia deficitului public si aceasta nu se poate face dintr-o data. Si acest lucru trebuie sa-l intelegem", a subliniat Isarescu.

Guvernatorul BNR afirma ca deprecierea, mai ales la nivelele moderate, consemnate in ultimii ani, de 2% si ceva anul acesta si de 3-5% in ultimii trei - patru ani, are mai degraba rolul de a tempera presiunile de pe piata, de a evita formarea sau alimentarea altor dezechilibre si a duce competitivitatea la un nivel acceptabil in conditiile in care au crescut toti factorii de productie.

Citeste si:
De ce s-a sinucis Stephan Pelger. Psihologul Ramona Novac a tras un...
De ce s-a sinucis Stephan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.